Mikä helvetin myrkkynuuska?

Myrkkynuuska, mikä se on

Jotenkin tulee syvä myötähäpeä Suomen mediaa kohtaan, kun lukee nikotiininuuskasta tehtyjä artikkeleita. Nikotiininuuska, eli nikotiinipussit ovat kaukana myrkyllisestä ja ovat tutkitusti 99% puhtaampi vaihtoehto, kuin tupakka tai nuuska. Mutta miksi Suomen mediassa vilahtelee jatkuvasti nimi ”myrkkynuuska”? Paneudutaan tähän ja esittelemme pari todennäköistä skenaariota asian tiimoilta.

Lääkeyhtiöiden lobbaaminen (taustalla tupakkayhtiöt, jotka omistavat nämä lääkeyhtiöt)

Tupakkayhtiöt eivät pidä kilpailusta. Tämä on aivan selvä ja kun tähän liitetään vielä reippaampi varallisuus, kuin useilla valtioilla. On selvää, että rahaa käytetään kilpailun tukehduttamiseksi ja täten päästään lobbaamiseen. Yhtiöt ovat tehneet lobbausta vuosikausia ja onnistuneetkin siinä hyvin. Yhtiöt myyvät tupakkaa omien brändiensä alta ja tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettuja tuotteita omistamiensa lääkeyhtiöiden alta. Valtiot maksavat verorahoilla tupakoinnista aiheutuvat kustannukset ja tupakkayhtiöt keräävät rahat tupakan myynnistä ja tupakoinnin lopettamisesta. Upeaa, eikö vain? Mutta miten tämä liittyy median nimeämään ”myrkkynuuskaan”?

”Myrkkynuuska” eli se terveellinen nuuska

En miltei uskonut silmiäni, kun näin ensimmäisen kerran uutisissa sanan ”myrkkynuuska”. Menin ihmetellen katsomaan, mistä oli kyse ja vielä enemmän olin ihmeissäni, kun kyseessä olivat tupakattomat nikotiininuuskat. Mitä helvettiä? Oli toki uutisessa kerrottu, että tällä nimityksellä tarkoitetaan supervahvoja tupakattomia nikotiinipusseja, joita ulkomailta on saatavilla. On tietysti totta, että 50mg-250mg nikotiinipitoisissa nikotiinipusseissa ei ole perustellusti yhtikäs mitään järkeä. Mutta tälläisellä uutisoinnilla haitataan monissa ulkomaisissa medioissa terveysnuuskaksi, vuosisadan keksinnöksi ja monilla muilla hehkutussanoilla markkinoille tullutta nikotiininuuskaa. Tuote on meidänkin mielestä vuosisadan keksintö nikotiinialalla ja oikeasti potentiaalinen keino saada tupakointi vähenemään maailmassa. Mutta miksi ihmeessä Suomen media puhuu ”myrkkynuuskasta”?

Myrkkynuuska mediassa

Vahva epäilyksemme on, että tupakkayhtiöt ovat maksettuine mainoksineen kaiken tämän lobbauksen takana. Nikotiininuuskatehtaat eivät ole perinteisten tupakkayhtiöiden hallinnan alla (eivät ainakaan kaikki). Pienempiä laadukkaita toimijoita on tullut useita nikotiinipussimarkkinoille ja ne ovat ottaneet oman markkinaosuuden nikotiinimarkkinoista ja tämähän ei isolle herra tupakalle/lääkkeelle sovi. Suomen markkinoilla oleva nikotiini annospussi on tupakkayhtiöiden omistuksessa ja lobbaamiseen ja markkinointiin käytetään vuosittain hurjia summia. Nyt Suomen markkinoille on myös tuotu tätä parempi ja puhtaampi aspartaamivapaa nikotiinipussi ICE. Tupakkayhtiöt menettävät rahaa molemmista päistä. Ihmiset lopettavat tupakoinnin ja vaihtavat ICE nikotiinipusseihin. Ja koska tuote on asiakkaidemme mielestä parempi, kuin Suomesta saatava annospussi, myös he vaihtavat ICE nikotiininuuskaan.

Sama tapahtui jo sähkötupakalle

Täysin sama asia tapahtui jo aiemmin sähkösavukkeille. Tutkimukset osoittivat, että sähkösavukkeet ovat 98-99%:sesti terveellisempi vaihtoehto, kuin perinteiset savukkeet. Mutta mitä tekee Suomen valtio? Ottaa rahoitusta tupakkayhtiöiltä ja perustaa erinäisiä valtion lobbausorganisaatioita; rekisteröityneitä yhdistyksiä ”hyvän asian puolesta”. Sähkösavuke toki oli hieman hankalammin lähestyttävä, kuin nikotiinipussit, mutta kaikenkaikkiaan silti huomattavasti terveellisempi vaihtoehto, kuin tupakka. Vale-uutiset, sekä tupakkayhtiöiden tekemät ”puolueettomat” tutkimukset alkoivat levitä ja Suomen media näitä kiimassaan jakoi ja teki lobbaamistyötä tupakkayhtiöiden pussiin. Oli popcorn keuhkoa, vettä keuhkoihin ja kaikkea muuta täysin puhdasta propagandaa, joka tieteellisesti todistettiin välittömästi hevonpaskaksi, mutta Suomen mediassa nämä valheet jäivät elämään ja hiljakseen sähkötupakka-ala alkoi hiipumaan. Ikinä ei myöskään näitä valheellisia väitteitä media korjannut.

Tilaa markkinoiden parhaat nikotiinipussit meiltä! Katso arvostelut asiakkailtamme:

Yksi kommentti artikkelissa “Mikä helvetin myrkkynuuska?

  1. ErsusPeel sanoo:

    On muuten hitusen kova valtti tuo että teiltä saa oikeasti vähemmän ”myrkyllisiä” nikotiinipusseja. Muualta kun tilailee niin aina on joko aspartaaamia tai sukraaloosia yms. Vaikka välillä muualta löytää edullisempia niin ei se eurojen säästö ole sen väärtti. Esim eräästä tupakkafirman omistamasta nikotiininuuskasta jää sellanen asptartaamin maku moneksi tunniksi, että oksat pois vaikka käyttöhetkellä maistuisikin ihan ok.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *