Nikotiini

Mitä on nikotiini

Mitä nikotiini on?

Nikotiinia saadaan perinteisesti virginiatupakkakasvista ja se on pyridiineihin kuuluva alkaloidi. Nikotiini itsessään on väritöntä ja mautonta. Nikotiini on määritelty myrkylliseksi ja hengenvaaralliseksi aineeksi suurissa annoksissa. Nikotiinimyrkytyksen saamiseksi nikotiinia tulisi kuitenkin saada hurjia määriä.

Nikotiinin käyttö

Yleisin ja tunnetuin nikotiinin käyttö tapa on varmastikin tavallinen, poltettava tupakka. Tupakkakasvin painosta jopa 5 prosenttia on nikotiinia. Poltettavan tupakan lisäksi tupakkakasvista valmistetaan myös Ruotsalaisten suosima nuuska, joka lieneekin heti toisella sijalla yleisimpien nikotiinin käyttötapojen listalla.

Nikotiinia käytetään myös ilman tupakkaa ja esimerkiksi Suomessa nikotiini on noussut myydyimmäksi itsehoitolääkkeeksi ohittaen myyntimäärissä mitattuna muun muassa kipulääke ibuprofeenin. Nikotiini on myös ainoa itsehoitolääke jonka myynti on sallittua apteekkien ulkopuolella.

Itsehoitotuotteita käytetään nikotiiniriippuvuuden hoitoon

Nikotiiniriippuvuus syntyy yleensä verrattain nopeasti tupakoinnin tai nuuskaamisen aloittamisesta. Etenkin tupakka aiheuttaa riippuvuutta myös muilla tavoin kuin pelkän nikotiiniriippuvuuden. Sosiaaliset tilanteet ja erilaiset tunteet ja tottumukset aiheuttavat sen, ettei tupakoinnin tai tupakkatuotteiden kohdalla puhuta pelkästä nikotiiniriippuvuuden tilasta, vaan enemmänkin tupakkariippuvuudesta.

Tupakkariippuvuudessa on kolme eri tekijää, jotka yhdessä tekevät siitä poikkeuksellisen haastavan riippuvuuden.

Fyysinen nikotiiniriippuvuus

Psyykkinen riippuvuus

Sosiaalinen riippuvuus

Tupakkariippuvuus on kuitenkin taklattavissa, esimerkiksi oikein valitun nikotiinikorvaushoitotuotteen avulla. Eri tupakkatuotteita käytetään erilaisin tavoin, ja myös niiden riippuvuutta hoidettaessa on huomioitava erilaiset riippuvuuden muodot.

Suomen suosituin nikotiinikorvaushoitotuote on Zonnic nikotiininuuska, joka on erinomainen esimerkki siitä, että varsinainen fyysinen nikotiiniriippuvuus on hoidettavissa hyvinkin itsehoitotuotteen sallimalla määrällä nikotiinia. Vaikka vuosikausia vahvaa nuuskaa käyttänyt henkilö on tottunut erittäin suuriin määriin nikotiinia elimistössä, vahvan nuuskan vaihtaminen 4 milligramman vahvuiseen nikotiininuuskaan voi onnistua ilman minkäänlaisia vieroitusoireita.

Mutta miksi?

Koska tässäkin tapauksessa psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus on huomattavasti suurempi kuin fyysinen nikotiiniriippuvuus. Nuuskan nikotiininuuskaan vaihtaneet henkilöt eivät esimerkiksi kaipaa lainkaan lisää nikotiinia 4 milligramman vahvuisia nikotiinipusseja käyttäessään, vaan kertovat nikotiinipitoisuutta tärkeämpää olevan:

  • Totuttuun nuuskapussiin verrattavissa olevan pussin koon
  • Nuuskamaisen tuntuman, jota kutsutaan “poraukseksi”
  • Itselle sopivan maun / makujen löytymisen
  • Tuotteen helpon ja laillisen saatavuuden
  • Verkosta tilaamisen mahdollisuuden

Toki on huomioitava, että verkosta tilattavat nikotiinipussit eivät ole lääkkeitä tai nikotiinikorvaushoitotuotteita, vaan tupakan vastikkeita. Siltikin, tupakaton tupakan vastike voi olla yksi konsti tupakoinnin lopettamisen apuna.

Nikotiini haitat

Nikotiinin on pitkään kerrottu supistavan verisuonia ja täten nostavan sydämen sykettä. Uusimmissa tutkimuksissa tätä ei pystytty näyttämään toteen. On olemassa kuitenkin suurin piirtein luotettavia tutkimuksia, jossa tämä on näytetty toteen, joten emme ota kantaa kumpi tutkimuksista pitää paikkaansa, vanhemmat vai uusi. Suurina annoksina nikotiini voi aiheuttaa ihmisille myrkytysoireita.

Nikotiinin vaikutukset

Nikotiinin on todettu parantavan keskittymiskykyä, sekä piristävän aivotoimintaa. Monella se myös rentouttaa nopeasti ja saa myös keskittymään tarkkuutta vaativiin työtehtäviin. Monesti sitä verrataankin kofeiiniin.

Nikotiini vapauttaa dopamiinia, joka aiheuttaa mielihyvää. Savukkeiden osalta nikotiini vaikuttaa heti ja hyvänolontunne aivoissa kestää normaalisti noin 15 – 45 minuuttia. Nuuskaa tai nikotiininuuskaa käytettäessä nikotiini imeytyy verenkiertoon hitaammin ja aivoihin välittyvä hyvänolontunne kestää kauemmin, jopa tunteja.

Nikotiinimyrkytyksestä puhutaan usein, mutta nikotiinimyrkytyksen kehittymiseen aikusella ihmisellä vaaditaan todella suuri määrä nikotiinia.

Nikotiinimyrkytys

Nikotiinimyrkytyksen voi saada liian suuren nikotiinimäärän päästessä elimistöön ja verenkiertoon. Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa päänsärky, hikoilu, vatsan kramppaaminen, oksentelu ja pahoinvointi.
Aikuiselle ihmiselle, joka ei ole aikaisemmin altistunut nikotiinille, noin 60 milligrammaa imeytynyttä nikotiinia voi johtaa nikotiinimyrkytykseen. Määrä vastaa noin 40 savukkeen nikotiiniannosta.
Nikotiini on Suomen myydyin itsehoitolääke
Nikotiinipussit ovat toimiva apukeino tupakoinnin lopettamiseen.

Nikotiini vierotusoireet

Nikotiinin vieroitusoireisin kuuluvat ärtyisyys, kärsimättömyys, levottomuus, univaikeudet, päänsärky, makeanhimo ja ruokahalun lisääntyminen. Tupakkatuotteiden käytön lopettamisen jälkeen ensimmäiset vieroitusoireet alkavat 2-12 tunnin kuluessa. Korvaushoitotuotteet ovat oiva valinta vieroitusoireiden hoitoon.

Nikotiiniriippuvuus

Riippuvuuksia on monia ja nikotiini varmuudella on riippuvuutta aiheuttava aine. Etenkin nikotiinin positiiviset vaikutukset aiheuttavat riippuvuutta. Muistin parantuminen, stressin lievitys, parempi keskittymiskyky muunmuuassa ovat yksiä suurimmista syistä riippuvuuden syntymiseen. Tutkitusti nikotiini on jopa mahdollisesti hyvä lääke joillekkin ihmisille.

Usein nikotiinin hyvistä puolista puhuessa ihmisten emotionaaliset puolet ottavat vallan ja se liitetään usein tupakointiin ja kaikkeen pahaan, sekä myrkylliseen mitä tupakointi aiheuttaa terveydelle. Joidenkin tutkijoiden mielestä nikotiini ei ole lainkaan koukuttava. Nikotiinilaastareita ja nikotiinipurkkia on myynnissä joka apteekeissa ja kaupoissa, mutta ostaako niitä kukaan huvikseen, tai riippuvuuteen? Tutkimusten mukaan ei, ainoastaan tupakoinnin lopettamiseen.

Nikotiini lääketieteessä

Nikotiinia on tutkittu viimeisimmät 10-15 vuotta todella paljon ja viimeaikaisissa tutkimuksissa nikotiinista on löydetty huomattavia etuja. 2000-luvun alussa Dr. Newhousen Mind Study tutkitusryhmä alkoi tutkimaan nikotiinin hyötyjä tarkemmin. Tutkimuksissa nikotiinin etuja on alettu löytää ja alustavissa tutkimuksissa nikotiinin uskotaan auttavan muistisairaita, adhd:n hoidossa, mielisairaita, sekä masennuksen hoidossa.

Yksi erityisen mielenkiintoinen tilasto on skitsofreniaa sairastavien ihmisten erittäin suuri tupakointimäärä. Noin 90 prosenttia ihmisistä jotka sairastavat skitsofreniaa, tupakoivat säännöllisesti ja huomattavasti enemmän kuin keskiverto tupakoitsija muusta väestöstä. Tutkijat ovatkin olettaneet jo kauan, että valtava tupakoinnin määrä on merkki itselääkityksestä.

Erään ranskalaistutkimuksen mukaan, nikotiini on auttanut normalisoimaan aivotoimintaa ihmisillä, joilla on mutaatio. Tutkimuksissa oli löydetty geneettinen mutaatio, joka liittyi skitsofreniaa sairastavien ihmisten kognitiivisiin ongelmiin, ja tutkimuksen perusteella toivottiin tulosten johtavan nikotiinipohjaisiin hoitoihin mutaation omaaville potilaille.

Nikotiini medioissa

Medioita ajaa usein juurikin tämä emotionaalinen ajatus nikotiinin taustalla. Meille kaikille on opetettu lapsesta asti, että tupakka on haitallista ja niin se onkin! Mutta samalla, tupakkatuotteiden ohessa, nikotiini on demonisoitu ja saatu näyttämään ehkä tutkimuksia huomattavasti haitallisemmalta. Mediat eivät uskalla ottaa esiin ilmitulleita tutkimuksia ja kukaan ei halua olla ensimmäinen media, joka kertoo, että kaikki mihin olemme uskoneet kymmeniä vuosia alkaakin musertua nikotiinin kohdalla.

Yhdysvalloissa terveysvirastot jäivät kiinni housut nilkoissa propagandasta, joita he olivat vuosia syöttäneet. He järjestivät kuvauksia, joissa lapsille laitettiin sähkösavukkeita kuviin ja mainoksiin, joita he syöttivät oman propagandansa ajamiseksi ja mediatalot syytivät nämä maksetut mainokset ulos sen kummempia kyselemättä. Olihan kyseessä syöpäjärjestö, terveysjärjestö tai muu valtiolta rahansa saava ”hyvää” tarkoittava järjestö. Samankaltainen toiminta pyörii Suomessakin useilla organisaatio nimikkeillä.

Mikä ehkä on mielenkiintoisinta, että esimerkiksi juuri Yhdysvalloissa näiden anti-tupakkaryhmien suurimpana rahoittajana on Michael Bloomberg, joka on yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista ihmisistä. Sähkösavukkeiden alettua leviämään vauhdilla, jenkeissä nähtiin suurin lobbausaalto hetkeen ja sähkösavukkeet poistettiin monesta kaupasta. Mielenkiintoinen fakta on, että Michael on suurin omistaja uudessa ”terveellisessä” sähkösavukkeessa nimeltä Hale, joka on kirjoitushetkellä FDA rekisteröinnissä ja tulossa markkinoille vuonna 2021, nyt kun muut on raivattu lailla pois markkinoilta.

2020 vuoden lopussa julkaistiin huikea dokumentti: You don’t know nicotine, jossa tutkitaan nikotiinia tarkemmin ja katsotaan asiaa kolikon molemmin puolilta. Nikotiinipussit.com suosittelee lämpimästi dokumentin katsomista jokaiselle.

Aika näyttää mihin suuntaan tutkimukset etenevät, nykyiset tutkimukset ovat todella lupaavia ja nikotiinin uskotaankin olevan ihan eri valossa tulevina vuosina. Ensin pitää päästä eroon aktivistien, sekä medioiden ja poliittisten päätösten luomista peikoista. Tiede näyttää positiivisia merkkejä nikotiinin hyödyistä, moni tupakka-vastainen ryhmittymä onkin vaihtanut mielipidettään nikotiinista ja jatkanut taistelua tupakointia vastaan. Lisää The Mind Studyn tutkielmista voit lukea heidän sivuiltaan: MIND

Aiheuttaako nikotiini syöpää?

Nikotiinin ei ole todettu aiheuttavan syöpää yhdessäkään tutkimuksessa. Tupakassa on syöpää aiheuttavia ainesosia, mutta nikotiini ei ole yksi niistä.

Nikotiini vaikuttaa sydämen toimintaan?

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kyllä, nikotiini supistaisi verisuonia ja nostaisi sydämen sykettä ja kohottaisi verenpainetta. Nikotiinin erilaisista haitoista keskustellessa kannattaa kuitenkin lähtökohtaisesti muistaa, että todellisuudessa pahin myrkky on itse tupakka, eikä suinkaan sen sisältämä nikotiini.

Tupakansavussa on tuhansia ja tuhansia ihmiselle haitallisia yhdisteitä, joista jo yli 70 on todettu syöpää aiheuttaviksi. Tupakka tappaa noin 8 miljoonaa ihmistä vuosittain ja noin joka toinen syöpä on tupakoinnin aiheuttama. Nikotiinilla on tässä äärimmäisen pieni, jopa olematon rooli.

Mistä nikotiinia saadaan?

Nikotiinia löytyy meille kaikille tutuista kasviksista, kuten tomaateista, munakoisosta ja monista muista kasviksista. Perinteisesti se nikotiini, jonka me kaikki tiedämme uutetaan tupakkakasvista. Tänä päivänä usein myös valmistetaan synteettistä nikotiinia, joka on täysin puhdasta ja tupakkavapaata. Synteettisestä nikotiinista onkin tullut suosittu, joskin kallis nikotiinin muoto, jota käytetään kasvavissa määrin nikotiinipusseissa, korvaushoitotuotteissa, sekä sähkötupakkanesteissä.

Uudet nikotiinituotteet

Uudet nikotiinituotteet, kuten sähkösavukkeet ovat yleistyneet maailmalla kovaa vauhtia. Arvostettu uutispalvelu Duodecim uutisoi brittitutkimuksesta, jossa 900 tupakoitsijan vuoden mittaisella seurannalla saatiin varmuus siitä, että sähkötupakka oli huomattavasti tehokkaampi apuväline tupakoinnin lopettamisessa, kuin nikotiinipurukumi. Duodecim viittasi uutisessaan arvovaltaisen New England Journal of Medicine -lehden julkaisemaan tutkimustulosraporttiin.

Monissa maissa lääkärit ohjaavat ihmisiä näihin haitattomampiin nikotiinituotteisiin, joiden on tieteellisesti osoitettu olevan huomattavasti perinteistä tupakkaa parempia vaihtoehtoja. Tupakointi onkin vähentynyt huimasti ympäri maailmaa ja etenkin nuorten keskuudessa tupakointi on vähentynyt huomattavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *