Miksi tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa?

Miksi tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa?

Tupakoinnin lopettaminen on aina varma puheenaihe tupakoitsijoiden keskuudessa. Lähes jokainen tupakoitsija on jossain vaiheessa yrittänyt lopettaa, tai ainakin vähentää tupakointia. Ennen lopettamisyritystä moni on hyvin itsevarma lopettamisen helppoudesta, eikä ymmärrä miksi tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa. Moni tupakoitsija on ajatellut asian olevan näin:

Minä voin lopettaa koska tahansa. Ei minun ole mikään pakko polttaa.

Kun tämä ”koska tahansa -aika” sitten koittaa ja tupakoinnin lopettaminen tulee ajankohtaiseksi, huomataan, ettei se olekaan ihan niin helppoa, kuin oli etukäteen ajateltu. Mikä tupakoinnin lopettamisesta tekee niin vaikeaa?

Fyysinen riippuvuus

Tupakka aiheuttaa monenlaisia riippuvuuksia. Erityisesti pitkään ja suuria määriä polttaneille tupakointi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden, joka tarkoittaa fyysisiä vieroitusoireita. Mikäli aamukahvin yhteydessä nauttimaan totuttua savuketta ei yhtäkkiä olekaan saatavilla, vieroitusoireet nostavat päätään välittömästi.

Ensimmäisenä seuralaiseksi saapuu tupakan aiheuttamien vieroitusoireiden ykkönen, ärtyneisyys. Hermo kiristyy salamannopeasti ja pienet vastoinkäymiset alkavat tuntumaan maailman rankimmilta. Menee niin sanotusti vati nurin ja pata jumiin. Kun leikkaa kiinni, niin ainoalta validilta lohdun tuojalta tuntuu tupakka, eikä muuta ulospääsyä ärsytyksestä tunnu löytyvän.

Kipuja

Seiniä päälle kaatava vitutus ja hermojen kiristys ei tietenkään riitä. Seuraavana kehään astelee vieroitusoireiden legenda, kaikkien tupakoinnin lopettajien arkkivihollinen, päänsärky. Vituttaa niin armottomasti, kun kahvimaito oli lopussa ja kengännauhat umpisolmussa, ja erehdyt kuvittelemaan, että tästä tilanne tuskin enää pahemmaksi muuttuu. Kyllä tämä vielä selätetään sisu -pastillin ja tahdonvoiman keinoin. Samalla kuitenkin se iskee.

Aivan jäätävä päänsärky. Pienet marlboromiehet takovat koko pään aluetta pikku kirveillään ja vasaroillaan ivallisesti nauraen. Yksi nakertaa otsaa ja toinen takaraivoa, ja muut siltä väliltä. Nyt se vasta vituttaakin.

Syömällä se helpottaa

Yksi ikävimmistä vieroitusoireista on valtavaksi paisuva ruokahalu. Kun askin päivässä tupakkaa polttanut normaalipainoinen ihminen alkaa korvaamaan jokaista savuketta ruoka-annoksella tai pahimmillaan epäterveellisillä välipaloilla, kuten suklaapatukoilla tai juustohampurilaisilla, seuraukset alkavat pian näkyä niin peilissä, vaa’alla, kuin yleisessä jaksamisessakin. Kun päätä särkee, kaikki vituttaa ja paino nousee taivaisiin, tulee väistämättä mieleen ajatus: Onko tämä sen arvoista? Kyllä se kuitenkin on.

Pienet marlboromiehet takovat koko pään aluetta pikku kirveillään ja vasaroillaan ivallisesti nauraen. Yksi nakertaa otsaa ja toinen takaraivoa, ja muut siltä väliltä. Nyt se vasta vituttaakin.

Muita fyysisiä vieroitusoireita

Jos ajattelit, että voit jatkaa elämääsi savuttomana helposti, kunhan vain hyväksyt, että olet matkalla ylipainoiseksi, ei-niin-leppoisaksi, särkylääkkeitä ahmivaksi kiukuttelijaksi, olet luultavasti väärässä. Ei tästä niin helpolla päästä. Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa myös nipun muita vieroitusoireita, kuten keskittymis- ja univaikeuksia, levottomuutta, kärsimättömyyttä ja tietenkin sitä yhtä ja ainoaa, pitkään seuranasi viihtyvää oiretta, aivan hillitöntä tupakanhimoa.

Kun näitä kaikkia fyysisiä vieroitusoireita ja niiden aiheuttamia lisävaivoja pohtii, alkaa jo hieman päästä jyvälle siitä, miksi tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa.

Psyykkinen riippuvuus

Monelle tupakoitsijalle psyykkinen riippuvuus on vielä voimakkaampi, kuin edellä kuvatut fyysisen riippuvuuden oireet. Tupakan aiheuttamista psyykkisen riippuvuuden oireista on monia hyviä esimerkkejä, joita moni nykyinen tai entinen tupakoitsija varmasti tunnistaa kokeneensa.

Omaa aikaa

Pieni tauko arjen askareista, töistä, lapsista tai kumppanista. Vain minä, ja pitkin henkosin filtteriin saakka imeksitty savuke. Näitä innokkaita roskanviejiä tai postilaatikolla kävijöitä riittää tupakoitsijoiden keskuudessa enemmän kuin marjoja pihlajassa. Kun tarvitsee hetken omaa aikaa, parasta omaa aikaa on tupakalla käyminen. Hermo lepää ja huolet unohtuvat, ja taas jaksaa tunnin tai kaksi. Mitä omaa minulla enää olisi, jos lopettaisin tupakoinnin?

Helpotusta stressiin

Nykypäivän hektisyydessä stressi on jollakin tasolla lähes jokaisen ihmisen riesana jossain vaiheessa elämää. Tupakoitsijaa stressi ei kuitenkaan vaivaa, sillä lääkitys löytyy taskusta ja sitä käytetään – jopa hieman ennalta ehkäisevästi. Kun stressaava tilanne lähestyy, hähää, vedän tupakan tai kaksi ja homma on ohi. Stressatkoot muut.

Yksi tupakan merkittävimmistä käyttötarkoituksista onkin erilaisten tunteiden säätely. Tupakka osaa niin lohduttaa, parantaa keskittymiskykyä, tuoda mielihyvää kuin rauhoittaakin. Periaatteessa ei liene olemassa sellaista tunnetta, tuntemusta tai vaivaa, jota tupakoitsijan aivot eivät pystyisi vääntämään sellaiseksi, jonka tupakalla voi korjata. On se ihmeellinen patukka!

Siinäkö kaikki?

Eipä suinkaan. Yllä on lueteltuna monia yleisiä kompastuskiviä tupakoinnin lopettamisessa, mutta paljon muitakin haasteita tieltä savuttomaan elämään löytyy. Monella tupakoitsijalla on esimerkiksi ystäväpiiri, josta löytyy muitakin sauhuttelijoita. Kun ystävien kanssa lähdetään ulos ja ensimmäinen tupakka höyrähtää samassa terassipöydässä palamaan, on kiusaus lopettamista yrittävälle usein ylivoimainen. Jos tilanteeseen kuuluu tupakoivan seuran lisäksi alkoholi, peli on usein pelattu, ennen kuin se on edes kunnolla alkanutkaan.

Usein tupakointiin liittyy myös erilaisia tapoja ja tottumuksia, joiden muuttaminen savuttomaksi vaatii paljon itsekuria. Tupakoitsijan tupakkaan liittyvät tottumukset lähtevät monesti liikkeelle heti aamuherätyksestä, tai viimeistään aamukahvista. Päivän mittaan tulee monia tilanteita, joissa käsi hamuaa lähes automaationa tupakka-askia taskusta. Ruokailujen jälkeiset hetket, tauot työpaikalla, automatkat – listaa voisi jatkaa lähes loputtomasti. Näiden tupakkahetkien tilalle on syytä keksiä jotain muuta puuhaa, eikä tehtävä välttämättä ole helppo.

Kuinka tupakoinnin lopettaminen sitten onnistuu?

Ratkaisevassa roolissa lopettamisen onnistumisessa on luonnollisestikin lopettamiseen tarvittava motivaatio. Toiselle motivaattoriksi riittää oma terveys, kun taas toiselle lopettamispäätös vaatii lisämotivaatiota. Viime vuosina suurin motivaattori tupakoinnin lopettamiselle on ollut koronapandemia, jonka aiheuttama sairaus voi tehdä tupakoitsijan keuhkoille todella rumaa jälkeä ja johtaa jopa kuolemaan. Lue myös tupakoinnin lopettamisen hyödyt päivä päivältä artikkelimme.

Terveyteen liittyvien motivaatioiden lisäksi hyvin yleistä on pienimuotoinen vedonlyönti tupakoinnin lopettamisen onnistumisesta vaikkapa kahden lopettamista yrittävän kaveruksen kesken. Kun toinen onnistuu, ja takaisin tupakkaan retkahtanut nikotinisti kantaa drinkkiä pöytään panoksena olleella terassikiertueella, alkaa marlboroaski taskussa tuntua tyhmältä aamuneljään mennessä.

Raha voi tosin toimia hyvänä motivaattorina myös ilman lisäpanoksia, sillä tupakointi ei etenkään nykyhinnoilla ole mikään halpa harrastus. Satalappusia kuukaudessa savuna ilmaan poltellessa kannattaakin ajatella, mitä kaikkea muuta tällä rahalla olisi voinut hankkia. Esimerkiksi suositun L&M tupakka-askin hinta 2022 on jo 9 euroa ja verokorotuksia tupakan hintaan on tulossa heti vuodenvaihteessa.

Nikotiinikorvaushoito

Pelkkä motivaatio ei kuitenkaan aina riitä, vaikka sitä ja tahdonvoimaa olisi kuinka paljon. Nikotiiniriippuvuus on viheliäinen ja kuten edellä kirjoitettu, vieroitusoireet ovat moninaiset ja osa niistä on hyvinkin hankalia selättää. Tässä kuvaan astuu nikotiinikorvaushoitotuotteet, joiden avulla tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvia vieroitusoireita voi hillitä. Nikotiinikorvaushoitotuotteista voit lukea lisää kattavasta artikkelistamme täältä.

Nikotiinipussit ovat nousseet nopeasti Suomen suosituimmaksi konstiksi tupakoinnin ja samalla myös nuuskan käyttämisen lopettamisessa. Siinä missä ennen tuskailtiin leuat punaisena nikotiinipurkan jauhamisesta niiden verrattain vaisua tehokkuutta, nykyisin homma hoituu heittämällä pussit suuhun. Ja homma toimii.

Nikotiinipussien avulla jo tuhannet ja taas tuhannet suomalaiset ovat päässeet lopullisesti eroon tupakkatuotteista, vieläpä nopeasti ja helpon oloisesti. Olemme saaneet lukemattomia palautteita niin tupakan kuin nuuskankin käyttäjiltä, jotka oikeasti ihmettelevät sitä, kuinka helposti homma lopulta kävikään, oikean korvaushoitotuotteen löydyttyä.

Mikäli et ole vielä kokeillut nikotiinipusseja ja olet aikeissa lopettaa tupakointia, tutustu valikoimaamme ja katso esimerkiksi uudet, helpot lopetuspakettimme, joiden ansiosta sopivien tuotteiden valinta ja tilaaminen on entistäkin vaivattomampaa.

Miksi tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa – loppusanat

Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa siitä yksinkertaisesta syystä, että kaikesta, mihin rakentuu riippuvuussuhde, on aina vaikeaa luopua. Olkoon se sitten tupakka tai nuuska, kahvi, alkoholi tai vaikkapa rahapelit. Riippuvuus on syntynyt ja siitä eroon pääseminen ei välttämättä ole aina helppoa.

Onneksi kuitenkin erilaisiin riippuvuuksiin löytyy konsteja, hoitoja ja lääkkeitä, joiden avulla lopettaminen onnistuu. Mikäli sinulla on riittävä motivaatio ja oikeat, sinulle sopivat korvaushoitotuotteet, tupakoinnin lopettaminen kyllä onnistuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *