Nielaisin vahingossa nikotiinipussin – mitäs nyt?

nielaisin vahingossa nikotiinipussin, mitä teen?

Asiakaspalveluumme saapuu toisinaan toinen toistaan yllättävämpiä kysymyksiä, ja näin vuoden lopulla käymme läpi asioita jotka ovat huolestuttaneet tai herättäneet ainakin kysymyksiä enemmän kuin muut. Tarkastelussamme nousi esiin yksi, jopa hieman yllättävä kysymys: APUA! Nielaisin vahingossa nikotiinipussin, mitä teen?

Nielaisin vahingossa nikotiinipussin – toimi näin

Jos olet vahingossa nielaissut nikotiinipussin, ei ole syytä paniikkiin. Nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa tai muita myrkyllisiä aineita kuten nuuska. Nikotiinipussien sisältämä nikotiinimäärä on vähäinen, joten yhden 4 mg nikotiinipussin nielaiseminen ei aiheuta esimerkiksi nikotiinimyrkytyksen oireita. Itse asiassa, vahingossa nikotiinipussin nielaisemalla, verenkiertoon imeytyy vähemmän nikotiinia, kuin käyttämällä sitä tavallisesti ylähuulen alla.

Ainesosat, joita nikotiinipussit sisältävät nikotiinin lisäksi, ovat periaatteessa täysin vaarattomia, ja suurinta osaa näistä ainesosista löytyy aivan tavallisista elintarvikkeista. Vettä, luontaisia makuaromeita, makeutusaineita ja luonnollisia kuituja – ei mitään erityisen vaarallista. Nikotiinipusseja ei tietenkään siitä huolimatta ole tarkoitettu syötäväksi, eikä näin tule missään tapauksessa tahallisesti toimia. Nikotiinipussit eivät ole tarkoitettu sulatettavaksi ruoansulatuskanavassa, vaan ne tulee hävittää käytön jälkeen jätteisiin. Toinen hyvin yleinen vastaavanlainen tuote, jonka ei ole tarkoitus päätyä ruoansulatuskanavaan, on purukumi.

Aivan kuten purukumin, nikotiinipussin nielaisulla ei tule olemaan mitään vakavia seurauksia. Jos sinulla kuitenkin on hankaluuksia olla nielemättä nikotiinipusseja, esimerkiksi säännöllisesti nukahdat nikotiinipussi suussa ja nielaiset sen unissasi, kannattaa niiden oikeanlaiseen käyttöön kiinnittää huomiota. Nikotiini on lääkeaine ja kemikaali, jota tulee aina käyttää vain suositusten ja tuotteiden oikean käyttötavan mukaisesti.

Nämä ohjeet koskevat aikuisia ihmisiä; on erittäin tärkeää muistaa, että lapselle pienikin määrä nikotiinia voi olla vaarallista, ja kaikki nikotiinituotteet on aina pidettävä pois lasten ulottuvilta.

Tumppaa röökit ja laita pussit suuhun

Entä jos nielaisin vahingossa nuuskapussin?

Nuuskapussin nielaiseminen voikin aiheuttaa jo huomattavasti enemmän oireita ja jopa myrkytyksen. Nuuskan nieleminen voi helposti aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen oireita, joita ovat esimerkiksi:

  • Päänsärky
  • Oksentelu
  • Vatsakrampit
  • Pahoinvointi
  • Vapina

Jos nämä oireet, tai osa näistä oireista ilmenee nielaistuasi nuuskapussin, on kyseessä todennäköisesti jonkun asteinen nikotiinimyrkytys. Jos olotila pahenee ja oireet ovat voimakkaita, voi olla syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Oireet voivat vaihdella ja riippuvat siitä, kuinka paljon nikotiinia olet saanut elimistöösi. Nykyään Suomen pimeillä markkinoilla on saatavilla erittäin vahvoja nuuska tuotteita, kuten esimerkiksi Siberia tai Offroad nuuskat. Nämä nuuskat sisältävät yli 40 mg nikotiinia grammaa kohden, joka jo itsessään on kokemattomalle nikotiinin käyttäjälle valtava määrä nikotiinia.

Aikuisella ihmisellä, joka ei ole ennen altistunut nikotiinille, jo 60 mg elimistöön imeytynyttä nikotiinia voi olla jopa hengenvaarallinen määrä.

Kaikissa tilanteissa, joissa epäilet jonkunlaista myrkytystä, voit myös ottaa yhteyttä myrkytystietokeskukseen, joka vastaa puhelimeen kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Mikäli koet nikotiinimyrkytyksen oireita, kuten päänsärky, vatsakrampit ja vapina, nieltyäsi nuuskapussin, ota kaiken varalta yhteyttä myrkytystietokeskukseen.

Myrkytystietokeskuksen yhteystiedot löydät TÄÄLTÄ.

Nikotiinimyrkytyksen hoito

Nikotiinimyrkytyksen hoito tapahtuu tyypillisesti lääkehiilen avulla. Jos olet niellyt niin suuren määrän nuuskaa, että saat nikotiinimyrkytyksen oireita, soitto lääkärille tai myrkytystietokeskukseen ja saat ohjeet jatkotoimenpiteisiin.

Jos lapsi nielee nikotiinia, esimerkiksi syömällä tupakantumppeja, nuuskaa, nikotiinipurukumia tai muita nikotiinivalmisteita, tulee sinun ottaa heti yhteyttä myrkytystietokeskukseen. Jos nielty määrä vaikuttaa suurelta ja lapsi saa rajuja oireita, kuten vatsakramppeja tai keskushermosto-oireita, lapsi tulee toimittaa heti lääkäriin.

Entä jos lemmikkieläin nielee nikotiinia?

Nikotiini voi aiheuttaa lemmikkieläimelle vakavan, jopa henkeä uhkaavan myrkytyksen. On äärimmäisen tärkeää pitää kaikki nikotiinituotteet lemmikkieläinten ulottumattomissa, ettei esimerkiksi koirasi pääse vahingossa syömään tai edes pureskelemaan nikotiinituotteita.

Lemmikkieläimen nikotiinimyrkytyksen oireet ovat osin samankaltaisia kuin ihmiselläkin, pahoinvointi, oksentelu, levottomuus, runsas kuolaaminen, sykkeen muutokset.

Jos havaitset lemmikkieläimesi syöneen nikotiinia, ota heti yhteys eläinlääkäriin, joka osaa antaa oikeanlaiset hoito-ohjeet kertomiesi oireiden mukaisesti ja tarvittaessa ohjaamaan sinut lemmikkieläimesi kanssa eläinlääkärin vastaanotolle.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä tehdä kun epäilen nikotiinimyrkytystä?

Jos oireet ovat vakavia, ota yhteyttä lääkäriin tai myrkytystietokeskukseen. Yleisimpiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, vatsakrampit ja voimakas hikoilu.

Mitä tapahtuu jos nielaisin vahingossa nuuskan?

Nuuskan nieleminen voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen oireita. Seuraa oloasi ja ota tarvittaessa yhteys lääkäriin. Jos kyseessä on lapsi, ota yhteyttä lääkäriin heti.

Mitä tapahtuu jos nielaisin vahingossa nikotiinipussin?

Korkeintaan 4 mg nikotiinia sisältävän nikotiinipussin nielaiseminen ei aiheuta aikuiselle vaaraa. Jos kyseessä on lapsi, ota yhteyttä lääkäriin, sillä pienikin määrä nikotiinia voi olla vaarallinen pienelle lapselle. Jos taas aikuinen nielaisee vahvan, jopa kymmeniä milligrammoja nikotiinia sisältävän nikotiinipussin, suosittelemme ottamaan yhteyttä lääkäriin.

Varasto loppu
(103) 4,49
(224) 5,90 3,49
Varasto loppu
(67) 3,50
Varasto loppu
(60) 5,90

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *