Nikotiinipurukumi

nikotiinipurukumi on ollut pitkään yleisin korvaushoitotuote

Nikotiinipurukumi on nikotiinikorvaushoitotuotteiden klassikko. Korvaushoidon tarkoituksena on nimensä mukaisesti korvata joko tupakasta tai nuuskasta saatu nikotiini terveellisemmällä ja vähemmän haittoja aiheuttavalla korvaushoitotuotteella. Tupakoinnin tai perinteisen nuuskan käyttämisen lopettamisen yhteydessä ilmenevät vieroitusoireet voivat olla kiusallisia, ja yksi nikotiinikorvaushoidon tarkoituksista onkin juuri näiden vieroitusoireiden helpottaminen.

Nikotiinipurukumi tupakoinnin lopettamisessa

Nikotiinipurukumi on ollut kauan suosittu ja yleinen keino tupakoinnin lopettamiseen. Laaja näkyvyys kaupoissa, kioskeissa ja apteekeissa yhdistettynä näkyvään mainontaan, on saanut kahden nikotiinipurukumin valmistajan tunnettuuden todella kovalle tasolle Suomessa. Tutkimukset kuitenkin puhuvat karua kieltään nikotiinipurukumin todellisesta tehosta tupakoinnin lopettamisessa. Noin 9–14 % nikotiinipurukumilla tupakoinnin lopettamista yrittäneistä on onnistunut pääsemään sen avulla eroon tupakasta. Brittitutkimuksen mukaan esimerkiksi sähkötupakka oli lähes kaksi kertaa tehokkaampi tapa tupakoinnin lopettamisessa.

Nikotiinipurukumi tuotteet

Nicotinell ja Nicorette ovat nikotiinipurukumimarkkinoiden hallitsijat. Toisin kuin luullaan, Nicotinell ja Nicorette eivät kuitenkaan ole kovia kilpailijoita keskenään, vaan molempien brändien taustalta löytyy sama lääkejätti, GlaxoSmithKline.

Nicorette nikotiinipurukumi tuotteita löytyy kahdella eri nikotiinipitoisuudella, 2 mg sekä 4 mg. Yleensä nikotiinikorvaushoito aloitetaan 2 mg purukumilla, mutta enemmän, yli askin tupakkaa päivässä polttaneet lopettajat saattavat aloittaa suoraan 4 mg nikotiinipurukumilla. Nikotiinipurukumia on mahdollista käyttää niin sanotusti säännöllisesti, tunnin tai kahden välein, mutta tyypillisesti nikotiinipurkkaa aletaan järsimään aina siinä vaiheessa, kun tupakanhimo iskee päälle.

Nicorette valikoimasta löytyy muutama eri makuinen vaihtoehto: Maustamaton, Freshmint, Fruitmint sekä Mentholmint.

Nicotinell nikotiinipurukumi löytyy tismalleen samoilla vahvuuksilla kuin Nicorettekin, eli kahden ja neljän milligramman vahvuisena. Nicotinell valikoimasta löytyy hieman useampi ja Nicoretteen verrattuna erilainen makuvaihtoehto: Fruit, Icemint, Lakrits, Mint, Spearmint ja Tropical Fruit.

Nikotiinipurukumi käyttö

Nikotiinipurkkaa pureskeltaessa nikotiini saadaan imeytymään elimistöön suun limakalvojen kautta. Nikotiinipurukumin käyttäminen eroaa kuitenkin hieman tavallisesta purkan jauhamisesta, ja saadakseen nikotiinipurukumin toimimaan kuten se on tarkoitettu, täytyy käyttäjän opetella oikea pureskelutekniikka.

Nikotiinipurukumia pureskellaan ensin noin kymmenen minuuttia, jolloin saadaan aikaiseksi voimakas maku. Tämän jälkeen purukumi siirretään suunnilleen samaksi ajaksi poskeen, kunnes voimakas maku katoaa. Tämän jälkeen pureskelu aloitetaan uudelleen ja jälleen pureskelun jälkeen nikotiinipurukumi siirretään poskeen. Sama nikotiinipurukumi antaa nikotiinia noin puolen tunnin ajan.

Nikotiinipurukumi on tavalliseen purkkaan verrattuna todella sitkeää, ja sen pureskelusta aiheutuukin alkuun lähes poikkeuksetta leukojen kipeytymistä ja tämä taas voi aiheuttaa myös päänsärkyä. Oikea pureskelutekniikka jatkuvan pureskelun sijaan voi helpottaa tätä.

Nikotiinipurukumi haittavaikutukset

Nikotiinipurukumin yleisimpiä haittavaikutuksia ovat juuri mainitut leuka- ja niistä aiheutuvat pääkivut. Niiden lisäksi haittavaikutuksiin kuuluvat esimerkiksi hikka, vatsakivut ja pahoinvointi sekä suun ja nielun alueen kivut. Etenkin suun ja nielun alueelle tulevia haittavaikutuksia voi lieventää huuhtelemalla suuta säännöllisesti.

Aiheuttaako nikotiinipurukumi riippuvuutta

Melko usein nikotiinikorvaushoidosta puhuttaessa nousee esiin kysymys – tai jopa suora väite siitä, että vaihtaessa tupakoinnin tai nuuskaamisen nikotiinikorvaushoitoon, syntyy entisen riippuvuuden tilalle uusi riippuvuus korvaushoitotuotteeseen. Tämähän on tietenkin täysin absurdi väite, ja usein sitä käytetäänkin vain tekosyynä sille, ettei tupakointia tai nuuskan käyttöä tarvitsisi lopettaa laisinkaan.

Ensimmäisenä täytyy muistaa se, että nikotiiniriippuvuus on syntynyt jo tupakoidessa tai nuuskaa käyttäessä. Mitään uutta riippuvuutta ei siis korvaushoitotuotteisiin siirryttäessä synny. Korvaushoitotuotteiden nikotiinipitoisuus on aina huomattavasti pienempi kuin tupakassa tai nuuskassa, joten myös nikotiinin määrä elimistössä tulee laskemaan. Toki on mahdollista, että esimerkiksi nikotiinipurukumin käyttämisestä tulee tupakoinnin tilalle uusi tapa, mutta mitään uutta riippuvuutta se ei aiheuta.

Haittojen vähentäminen

Vaikka on mahdollista, että nikotiinipurukumilla tupakoinnin lopettaneet jatkavat nikotiinipurukumin käyttämistä jopa vuosia, on ensiarvoisen tärkeää muistaa se, että korvaushoitotuotteiden käyttämisestä ei ole lähimainkaan niin paljon haittaa, kuin tupakoinnista. Nikotiini itsessään ei esimerkiksi ole syöpää aiheuttava aine, kun taas tupakoinnin yhteydet syöpään ovat kaikkien tiedossa. Useat terveystahot suosittelevatkin nikotiinikorvaushoitoa tupakoinnin tai nuuskaamisen sijaan.

Tupakointi aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 5000 kuolemaa ja lisäksi tupakointi on tietenkin lukemattomien sairauksien riskitekijä. Arvioiden mukaan peräti noin 90 % Suomessa ilmenevistä keuhkosyöpätapauksista on tupakoinnin aiheuttamia ja kokonaisuutena syöpäkuolemista noin joka kolmas johtuu tupakoinnista. Tupakasta kauan elänyt lempinimi ”syöpäkääryle” on siis todella osuva ilmaisu, ja jokaisen tupakoitsijan olisikin syytä miettiä, voisiko tupakan korvata jollakin vähemmän haitallisella nikotiinituotteella.

Nuuskaa on pidetty terveellisempänä vaihtoehtona tupakalle, mutta tosiasiassa myös perinteinen tupakkaa sisältävä nuuska aiheuttaa todella suuren määrän terveyshaittoja. Nuuskasta on löydetty lähes kolmekymmentä syöpää aiheuttavaa ainetta ja sen vaikutukset pelkästään yleisterveyden kannalta todella tärkeälle suun terveydelle ovat suorastaan brutaalit. Myös nikotiinipitoisuudet nuuskassa ovat todella suuria, esimerkiksi Suomessa suosittu Odens nuuska sisältää nikotiinia 22 milligrammaa grammaa kohti. Nykypäivänä etenkin nuuskan käyttäjille löytyy niin hyviä ja tehokkaita, vähemmän haitallisia ja vieläpä täysin laillisia vaihtoehtoja, että nuuskasta eroon pääseminen on helpompaa kuin koskaan.

Nikotiininuuska korvaushoitotuotteena

Nikotiininuuskan suosio korvaushoitotuotteena on noussut hyökyaallon lailla. Nikotiininuuska on tällä hetkellä jo suosituin tapa tupakoinnin ja nuuskan käyttämisen lopettamiseksi Suomessa. Ainoa nikotiinikorvaushoitotuotteeksi luokiteltava nikotiininuuska on Suomessa kioskeista ja kaupoista saatava Zonnic, sillä sillä on lääkelupa. Verkkokaupoista saatavat nikotiinipussit luokitellaan 4.4.2023 tapahtuneen Fimean tulkintamuutoksen jälkeen tupakan vastikkeiksi.

Etenkin nuuskan käyttäjät ovat olleet suorastaan haltioissaan tästä innovaatiosta, koska tällaista vaihtoehtoa nuuskalle ei ole ennen ollut saatavilla. Nuuskamainen pussi hyvällä suutuntumalla ja porauksella, mutta ilman nuuskan kymmeniä haitallisia aineita, laillisesti kotiovelle toimitettuna, se kuulostaa luonnollisestikin hyvältä vaihtoehdolta!

Nikotiininuuskaa voi tilata netistä täysin laillisesti Suomeen, kun vain huolehtii siitä, että käyttää luotettavaa nikotiinipussit.com verkkokauppaa, josta et voi tilata kuin Suomessa täysin laillisia ja tullin ohjeistuksen mukaisia nikotiinipusseja. Tutustu valikoimaamme TÄÄLTÄ ja mikäli sinulla herää kysymyksiä tuotteisiimme liittyen, asiakaspalvelumme on aina valmiina vastaamaan kysymyksiisi nopeasti ja asiantuntevasti.

ICE Freeze Reaper vai Nicotinell
ICE Freeze Reaper uutuus

Mikäli olet harkinnut tupakoinnin tai nuuskan käyttämisen lopettamista ja olet lukemassa tätä, olet jo oikealla tiellä! Jo tuhannet Suomalaiset ovat vaihtaneet tupakan ja nuuskan tupakattomiin vaihtoehtoihin ja toivomme täydestä sydämestämme, että juuri sinä olet seuraava!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *