Nikotiinipussit vs nuuska

nikotiinipussit vs nuuska

Nikotiinipussien ja nuuskan eroista keskustellaan paljon ja monella eri sävyllä. Useat tietämättömät tahot rinnastavat nikotiinipussit täysin nuuskaan ja vieläpä väittävät nikotiinipussien ja nuuskan olevan täysin sama asia. Näinhän ei tietenkään todellisuudessa ole, jo täysin tavallinen, nykyään valitettavasti sukupuuttoon kuolemassa oleva maalaisjärki kertoo, että nikotiinipussit ja nuuska ovat kuin yö ja päivä.

Pussien sisältö kertoo paljon

Suurimpia eroja nikotiinipussien ja nuuskan välillä on helppo lähteä purkamaan yksinkertaisesti katsomalla mitä nuuskapussin sisältä löytyy, ja mitä vastaavasti nikotiinipussit sisältävät.

Kurkistus nuuskapussiin

Nuuskapussin sisältö koostuu suurimmaksi osaksi tupakasta ja vedestä. Tupakkaa nuuskassa on noin 40 – 45 % sen kokonaisuudesta ja vettä noin 40 – 60 %. Veden ja tupakan lisäksi nuuskassa on luonnollisestikin myös nikotiinia. Nuuskan nikotiinipitoisuudet vaihtelevat merkistä ja vahvuudesta riippuen 8 milligrammasta jopa 45 milligrammaan nikotiinia. Suomessa kulttimainetta nauttiva Odens Cold Dry nuuska, eli tuttavallisemmin Denssi, sisältää 22 mg nikotiinia grammaa kohden.

Nuuskapussista on siis tähän saakka kaivettu esille tupakkaa, vettä ja nikotiinia. Lisätään tähän vielä natriumkloridi eli ruokasuola, savuaromeita ja kosteudensäilytysaineita. Tähän saakka nuuskan sisältö ei kuulosta vielä kovin pahalta, lukuunottamatta tietenkin tupakkaa.

Nuuskan sisältö ei kuitenkaan jää tähän, vaan nuuskasta löytyy perusainesten lisäksi uskomaton määrä eri kemikaaleja. Nuuskasta on löydetty yhteensä yli 2500 eri kemiallista yhdistettä, ja näiden kemikaalien lista on karmivaa luettavaa. Vai mitä mieltä olet esimerkiksi seuraavista?

 • Nikkeli
 • Kromi
 • Kadmium
 • Lyijy
 • Arsenikki

Ei kuulosta siltä, että nämä kemikaalit olisivat sopivia ihmisen ylähuuleen? Ei todellakaan. Mutta lista ei pääty vielä tähän.

Nuuskasta on löydetty 28 eri syöpää aiheuttavaa ainesosaa. Näitä aineita ovat esimerkiksi N-nitrosamiinit, polysykliset hiilivedyt, aldehydet ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, nuuskasta on löydetty myös radioaktiivista polonium 210 -yhdistettä.

Kaiken tämän päälle nuuskaan on kantautunut myös jäämiä tupakkakasvin viljelyksen yhteydessä käytetyistä myrkyistä. Tupakkakasvia viljellessä kasvia myrkytetään erilaisilla myrkyillä tuholaisia ja rikkakasveja vastaan, ja näiden myrkkyjen jäänteitä on löydetty suoraan nuuskapusseista.

Joten yhteenvetona tällaisesta pintapuolisesta nuuskapussiin kurkistamisesta:

 • Tupakkaa
 • Yli 2500 erilaista kemikaalia
 • Raskasmetalleja
 • 28 syöpää aiheuttavaa ainetta
 • Tuholaismyrkkyjä
 • Kasvimyrkkyjä
 • Radioaktiivista polonium yhdistettä
nikotiinipussit vs nuuska vertailussa nuuska on todettu huomattavasti vaarallisemmaksi kuin nikotiinipussit
Nuuskaa tuodaan Ruotsista Suomeen tonneittain joka vuosi

Kurkistus nikotiinipussiin

Katsotaanpa sitten vastaavasti niin usein nuuskaan verrattujen nikotiinipussien sisältöön. Otetaan tutkimuksen kohteeksi yksi Suomen myydyimmistä nikotiinipusseista, Islannissa valmistettava ICE Frost nikotiininuuska.

ICE Frost pussin sisällön suurimmasta roolista vastaa täyteaine. Täyteaineena ICE Frost nikotiinipussissa toimii luontainen kuitu, E460 cellulose. Tämä täyteaine on puhdasta luonnonkuitua, jota käytetään esimerkiksi elintarviketeollisuudessa paakkuuntumisen estoaineena, sidosaineena ja tekstuuria tuovana elementtinä vaikkapa juustoissa ja lemmikkieläinten ruoissa.

Nikotiinipusseista löytyvä täyteaine on siis yleisesti elintarviketeollisuudessa käytettyä mikrokiteistä selluloosaa, jolle ei esimerkiksi ole ruokaviraston määrittelemää enimmäissaantimäärän rajaa.

Nikotiinipussit eivät siis sisällä tupakkaa

Pelkästään pussin täyteaineen kohdalla on siis erittäin merkittävä ero nikotiinipussin ja nuuskapussin välillä. Siinä missä nuuskapussi on ahdettu täyteen jauhettua tupakkaa, nikotiinipussin täyteaine on täysin normaalia elintarviketeollisuuden käyttämää luonnollista kuitua, jota voi jopa syödä. Tämä on tärkeää muistaa; nikotiinipussit ei sisällä tupakkaa.

Mitä muuta nikotiinipussit sisältävät?

Pelkkää täyteainetta ei sentään ole nikotiinipussitkaan, vaan kyllä sieltäkin löytyy erilaisia ainesosia, joskaan ei aivan nuuskan mittakaavassa. Tutkimuksen alla olevassa ICE Frost nikotiininuuskassa on täyteaineen lisäksi tietenkin nikotiinia, onhan kyseessä nikotiinipussi. Muutenhan se olisi pelkkä pussi.

Nikotiinipusseissa käytettävä nikotiini on puhtainta mahdollista, lääkelaatuista nikotiinia. Nikotiinipussit.com verkkokaupasta saatavat nikotiinipussit sisältävät nikotiinia 2 mg annospusseista alkaen aina 50 mg nikotiinipitoisuuteen saakka.

Luonnonkuitua ja nikotiinia, entä muuta?

ICE Frost nikotiinipussit sisältää jo mainittujen lisäksi suolaa, happamuudensäätöainetta, kosteudensitojaa, luontaisia aromeita sekä säilöntä- ja emulgointiainetta. Näiden lisäksi sisällysluettelosta löytyy ainoastaan makeutusainetta, joka ICE Frost nikotiinipusseissa on ksylitolia.

Ksylitoli on erinomainen makeutusaine. Esimerkiksi Suomessa kaupoista ja kioskeista saatavat Zonnic nikotiinipussit ovat vastaavasti makeutettu aspartaamilla, jonka terveysvaikutuksista on keskusteltu paljon. Älä käsitä väärin, vaikka aspartaami onkin kiistelty makeutusaine ja Zonnic nikotiinipussit on makeutettu sillä, ei se silti tee Zonnic nikotiinipusseista läheskään nuuskan haitallisuuteen verrattavaa tuotetta. Zonnic onkin tänä päivänä ainoa lääkeluvallinen nikotiinipussi eli lääke. Nikotiinipussit.com verkkokaupan valikoimassa olevat nikotiinipussit eivät ole lääkkeitä tai nikotiinikorvaushoitotuotteita, vaan tupakan vastikkeita.

Mutta kuitenkin, mikäli sinulla on valittavanasi lääkkeeksi luokiteltavat Zonnic nikotiinipussit, jotka on makeutettu aspartaamilla, ja toisena ICE nikotiinipussit, jotka ovat makeutettu ksylitolilla, voi käyttää omaa harkintaasi ylähuuleen asetettavan pussin valinnassa.

Siinäkö tosiaan kaikki?

Kyllä vain. Siinä on kaikki ainesosat ja kemikaalit, joita nikotiinipussit sisältävät. Lienee sanomattakin selvää, että nuuskan ja nikotiinipussien vertailu tai jopa yhtenäistäminen tiettyjen tahojen toimesta on täysin älytöntä. Nuuskapussi on pullollaan toinen toistaan vaarallisempia aineita, jopa myrkkyjä, kun taas nikotiinipussit sisältävät nikotiiniannoksen lisäksi ainoastaan luonnollisia ja elintarviketeollisuudessa yleisesti käytettyjä elementtejä.

Varasto loppu
(103) 4,49
(224) 5,90 3,49
Varasto loppu
(67) 3,50
Varasto loppu
(60) 5,90

Onko nikotiini sitten se pahin myrkky?

Nikotiinia on tutkittu todella paljon ja intensiivisesti. Nikotiinin haitoista on keskusteltu monissa eri kanavissa, keskustelujen ja tutkimusten tulosten ollessa todella ristiriitaisia. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, se on varmasti tiedossa ja sen ovat kaikki asiaa käsitelleet tahot myöntäneetkin. On kuitenkin täysin absurdi ajatus, että erilaisia nikotiinin käyttötapoja pidetään yhtä vaarallisena ja terveydelle haitallisena.

Otetaan esimerkkinä tupakointi. Tupakointi on varmastikin se vaarallisin ja haitallisin tapa nikotiinin käyttämiselle. Tupakointi altistaa ja aiheuttaa lukemattomia sairauksia, ja esimerkiksi yli 90 prosenttia keuhkosyövistä on tupakoinnin aiheuttamia. Tämä on täysin kiistatonta faktaa, eikä tupakoinnin vaarallisuutta tule missään yhteydessä aliarvioida.

Tai sitten nuuska. Kuten yllä käytiin läpi, nuuska sisältää aimo annoksen sellaista tavaraa, jota ei kenekään tulisi suin surminkaan saattaa elimistöönsä. 28 syöpää aiheuttavaa ainesosaa pitäisi jo laittaa kellot soimaan sen puolesta, että nuuska todellakin on vaarallista ja haittoja aiheuttavaa. Jos nyt ei ihan yhtä vaarallista kuin tupakointi, mutta vaarallista joka tapauksessa.

Näissä vaarallisissa nikotiinin käyttötavoissa on helposti nähtävissä oleva yhteys: tupakka. Nuuskaa tai tupakkaa käyttävät ihmiset käyttävät aina tupakkakasvista valmistetua tuotetta.

Mitä itse nikotiini on?

Nikotiini on pyridiineihin kuuluva alkaloidi, jota löytyy virginia tupakkakasvin lisäksi myös esimerkiksi perunasta, munakoisosta ja tomaatista. Jos katsotaan nikotiinin vaarallisuutta hieman niin sanotun boksin ulkopuolelta, niin on syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi seuraavaan tosiasiaan:

Nikotiini on Suomen myydyin LÄÄKE

Kyllä vain. Suomen myydyin lääke ei olekaan burana tai joku muu särkylääke, vaan nimenomaan tämä joissakin yhteyksissä vaaralliseksi mainostettu nikotiini. Nikotiinikorvaushoito on nostanut suosiotaan koronapandemian aikana merkittävästi, mutta nikotiinin myynti on ollut rajua jo ennen pandemiaakin.

On hyvin hankala kuvitella, että Suomen kaltaisessa sääntöjen ja sääntelyn luvatussa maassa, olisi sallittua myydä terveydelle vaarallista lääkettä, ja vieläpä niin, että sen lisäksi että se on maan myydyin lääke, se on samalla myös ainoa lääke joka on vapautettu myytäväksi myös apteekkien ulkopuolella. Voisi kuvitella, että mikäli nikotiini olisi vaarallinen aine, sitä ei ainakaan vapautettaisi apteekkien ulkopuolelle ja apteekeissakin se luultavasti olisi vaarallisuutensa vuoksi reseptin alainen lääkeaine.

Mikäli olet kiinnostunut lukemaan lisää nikotiinista, löydät erittäin kattavan tietopaketin nikotiinista aiemmasta blogistamme.

Tumppaa röökit ja laita pussit suuhun

Kuinka paljon käytännössä on 4 mg nikotiinia?

Kuten alussa mainitsimme, kauppojen hyllyiltä tutut Zonnic annospussit ovat saatavilla joko 2 mg tai 4 mg vahvuisena.

Jos nikotiininuuskan neljän milligramman nikotiinipitoisuutta verrataan tupakoinnin tai nuuskan käytöstä saatavaan nikotiinimäärään, on 4 milligrammaa hyvin pieni määrä nikotiinia. Suomessa suositun Odens nuuskan nikotiinipitoisuus on 16 mg nikotiinia annospussia kohden, joten yksi Denssi vastaa neljää nikotiinipussia nikotiinin määrässä mitattuna.

Poltettavassa tupakassa nikotiinia on noin 10 mg savuketta kohden, joten yksi savuke vastaa 2,5 nikotiinipussia. Poltettavan tupakan osalta täytyy kuitenkin pitää kirkkaana mielessä sen mielipuoliset terveyshaitat, jotka syntyvät palamisesta ja tupakasta löytyvistä myrkyllisistä aineista.

Missä muissa tuotteissa on 4 milligrammaa nikotiinia?

Nikotiinipussi ei suinkaan ole ainoa tämän vahvuinen nikotiinituote. Ennen kuin Zonnic nikotiinipussi tuli ja nousi suosituimmaksi korvaushoitotuotteeksi Suomessa, suurinta roolia korvaushoitotuotteiksi tarkoitetuissa nikotiinituotteissa pitivät kaksi maailmankuulua brändiä; Nicotinell ja Nicorette.

Nicotinell ja Nicorette ovat tarjoilleet 4 milligramman ja sen alle vahvuisia nikotiinituotteita jo vuosikausia, ennen kuin saivat rinnalleen kauppojen hyllyille Zonnic annospussit.

Suosituin näistä tuotteista oli kauan nikotiinipurukumi, joka oli helppo tapa tupakoinnin lopettamisen apuvälineeksi. Suosiostaan huolimatta, sen tehokkuudessa tupakasta vieroittumiseen on ollut verrattain heikko.

Nikotiinipurukumin lisäksi tuotteita on ollut esimerkiksi nikotiinilaastarit, nikotiinitabletit ja nikotiinisuihkeet.

Kaikki nämä perinteiset kaupoista löytyvät tuotteet siis sisältävät nikotiinia juuri saman verran, kuin nuuskaan rinnastetut nikotiinipussit.

Nikotiinipussit vs nuuska – Voittaja on selvillä

Kun otetaan huomioon kaikki tiedossa olevat seikat, on päivänselvää, että nikotiinipussi vs nuuska taistelu menee noin 100 – 0 nikotiinipussien hyväksi. Kun tiedetään että nuuska on tupakasta valmistettu tuote ja lisäksi otetaan huomioon se, että nuuskaa saa laillisesti ainoastaan Ruotsista, ja nuuskaa saa tuoda Suomeen ainoastaan omaan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoin rajoitetun määrän kerrallaan, tarkoittaa se käytännössä sitä, että nuuskaa ostetaan suurin osa laittomilta, pimeiltä markkinoilta. Nuuskan käyttö Suomessa on yleistynyt todella paljon ja on hankala edes arvioida, kuinka paljon nuuskaa Suomeen salakuljetetaan vuosittain.

Nikotiininuuskaa taas voi tilata täysin vapaasti Suomeen ja se on täysin turvallista ja laillista, käyttäessäsi alan johtavaa verkkokauppaa. Fimean 4.4.2023 tekemän tulkintamuutoksen jälkeen myös vahvat nikotiinipussit ovat täysin laillisesti tilattavissa Suomeen.

Nikotiinipussit.com tarjoaa ainoastaan Suomessa täysin laillisia nikotiinipusseja, ja huolehtii näin tilauksesi laillisuudesta niin tuotteiden kuin tilausmäärienkin osalta. Valikoimasta löytyy Suomen suosituimpia nikotiinipusseja, kuten esimerkiksi ICE Frost, jota käytimme vertailukohtana nuuskalle tässä artikkelissa.

ICE nikotiinipusseja ei ole makeutettu aspartaamilla, kuten Zonnic nikotiinipusseja, ja huomaat merkittävän eron myös siinä, miltä nikotiinipussi maistuu ja tuntuu suussasi. Laadukas nikotiinipussi on raikas ja mukavasti porausta antava, toisin kuin jauhoiseksi lapuksi haukuttu Zonnic. Vaikka olisit niin sanotusti paatunut nuuskaaja, hyvä nikotiinipussi voi tuntua jopa paremmalta kuin nuuska johon olet tottunut.

Jo tuhannet ja taas tuhannet suomalaiset ovat vaihtaneet nuuskan nikotiinipusseihin, joten sinäkin varmasti pystyt siihen! Kokeile rohkeasti tuotteitamme ja tulet yllättymään kuinka hyvä vaihtoehto laadukas nikotiinipussi voi ollakaan!

Yksi kommentti artikkelissa “Nikotiinipussit vs nuuska

 1. KIMMO LEINONEN sanoo:

  Pussit on itselle tupakoinnin lopettamisen kolmas ja mielekkäin aste. 2. Oli Nuuska, joka kuukaudessa johti ientulehdukseen. Nyt nikotiinikorvaukseni jatkossa sisältää myös ksylitolia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *