Nikotiinilaastari

Nikotiinilaastari

Nikotiinilaastari on takuuvarmasti tuttu jokaiselle, joskus tupakoinnin lopettamista suunnitelleelle. Nikotiinilaastarit tulivat markkinoille 90-luvun alkupuolella. Miten nikotiinilaastarit auttavat tupakoinnin lopettamisessa ja moneen muuhun kysymykseen saat vastauksen tästä artikkelista.

Nikotiinilaastari apuna tupakoinnin lopetuksessa

Nikotiinilaastari on yksi vanhimmista nikotiinikorvaushoitotuotteista nikotiinipurukumin ohella. Nikotiinilaastareita on alunperin saanut ostettua Suomessa vain apteekeista. Vuonna 2005 vapautui myynti myös kioskeihin, ruokakauppoihin ja bensa-asemille. Nikotiinilaastarit ovat helppokäyttöisiä ja huomaamattomia, mutta nikotiinin hitaan imeytymisen takia tupakoinnin lopettaminen nikotiinilaastareilla on haastavampaa, kuin esim. nikotiinipusseilla.

Tupakassa ja nuuskassa nikotiini imeytyy nopeasti, kun taas nikotiinilaastarissa nikotiini imeytyy todella hitaasti. Nikotiinin määrä verenkierrossa on pieni, mutta tasainen vuorokauden ympäri. Tupakoidessa nikotiinin määrä verenkierrossa kohoaa ja laskee nopeasti.

Miten nikotiinilaastari toimii?

Nikotiinilaastarissa nikotiini imeytyy depotlaastarista ihon läpi verenkiertoon ja auttaa näin tupakoinnin lopetuksen yhteydessä ilmenevissä nikotiininvieroitusoissa.

Nikotiinilaastarin käyttö-ohje

Nikotiinilaastareita on myynnissä eri vahvuuksilla ja eri käyttöajoilla.

Esimerkkinä Nicotinell nikotiinilaastari21mg/24h14mg/24h7mg/24h
Yli 20 tupakkaa polttava1kk1kk1kk
Alle 20 tupakkaa polttava1-2kk1-2kk

Riippuen siitä kuinka paljon tupakoit normaalisti aloitat käytön, joko 21mg nikotiinilaastarilla tai 14mg nikotiinilaastarilla. Suurimmalle osalle on suositeltavaa aloittaa vahvemmalla 21mg nikotiinilaastarilla.

Nikotiinilaastarin käyttö aloitetaan vahvemmalla ja vahvuutta lasketaan, nikotiinin tarpeen laskiessa. Kolmen kuukauden käytön jälkeen olisi tarkoitus olla täysin nikotiini vapaa.

Normaalisti nikotiinilaastari asetellaan lantioon, rintakehään, selkään tai käteen. Nikotiinilaastaria ei suositella laittamaan kahta kertaa samaan kohtaan. Samassa kohdassa käyttäminen aiheuttaa suuremmalla todennäköisyydellä iho-oireita.

Nikotiinilaastari haitat

Nikotiinilaastareilla, kuten monilla muillakin nikotiinikorvaushoitotuotteilla tupakoinnin lopetus yritykset usein jää ärsyttävien haittavaikutusten takia. Vaikka haittavaikutukset usein ovatkin pieniä tai jopa kuviteltuja, antaa se lopettajalle kuitenkin syyn palata takaisin tupakointiin.

  • Nikotiinilaastarista imeytyy nikotiini hitaasti
  • Univaikeudet
  • Iho-oireet

Nikotiinilaastarin suurin haitta on nikotiini hidas imeytyminen. Nikotiinipitoisuus veressä saavuttaa huippunsa noin kahdeksassa tunnissa. Muihin nikotiinikorvaushoitotuotteisiin verrattuna nikotiinilaastarit auttavat huomattavasti huonommin tupakan himoon juurikin tämän takia.

Nikotiinilaastarin hyvät puolet

Nikotiinilaastari ei ehkä ole se kaikista paras apu tupakoinnin lopetukseen, mutta hyviä puoliakin tästä tuotteesta löytyy.

  • Nikotiinilaastarit ovat todella huomaamattomia.
  • Nikotiinilaastarin käyttö on helppoa.
  • Käyttöaika. Yhtä nikotiinilaastaria käytetään koko valveillaoloajan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *