Sähkötupakka ja nikotiininesteet

sähkötupakat ja nikotiininesteet

Sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden alkuperä

Sähkötupakka nikotiininesteineen on Kiinasta peräisin oleva innovatiivinen keksintö. Kyseisen laitteen nesteineen kehitti alunperin keksijä, farmaseutti sekä ketjussa tupakoinut herra nimeltä Hon Lik. Lik poltti pahimmillaan tupakkaa kolme askia päivässä ja tästä johtuen hän alkoi miettiä, olisiko tupakoitsijalle kehitettävissä jotakin vaihtoehtoista tapaa nauttia nikotiinia.

Likille oli kuitenkin tärkeää, että vaihtoehtoinen tapa simuloisi mahdollisimman hyvin perinteisen savukkeen polttamista. Pitkällisen pohtimisen jälkeen vuonna 2003 herra Lik keksi sähkösavukkeen, jonka avulla pystyi höyrystämään nikotiininesteitä. Keksintö alkoi saavuttaa nopeasti suurta suosiota tupakoinnin lopettamista yrittävien tupakoitsijoiden keskuudessa. Vuonna 2006 sähkösavukkeet nikotiininesteiden kera saapuivat Euroopan markkinoille, siitä ei mennyt aikaakaan kun ne nousivat räjähdysmäiseen suosioon myös USA:n markkinoilla.

Sähkötupakan ja nikotiininesteiden sääntely

Tuotteiden suosio kasvoi eksponentiaalisesti tuosta eteenpäin ja tuotevalikoima laajeni tuhansiin erilaisiin vaihtoehtoihin. Kyseistä alaa ei juurikaan säännelty kymmeneen vuoteen ja sähköisten savukkeiden avulla lukemattomat ihmiset pääsivät eroon tupakoinnista. Vuonna 2016 tapahtui kuitenkin jotain odottamatonta, EU:n uusi tupakkatuotedirektiivi otti alan todella ankaran sääntelyn kohteeksi.

Uuden tupakkatuotedirektiivin myötä sähkötupakkalaitteille annettiin tarkat rajoitukset esimerkiksi nestesäiliöiden nestetilavuuden suhteen. Kaikista kovimman iskun ottivat kuitenkin nikotiininesteet. Nikotiininesteiden maksiminikotiinipitoisuus rajoitettiin tasoon 20mg/ml. Useissa maissa nikotiininesteistä kiellettiin muut maut kuin tupakka, tämä sai monet luovuttamaan sähkötupakoinnin suhteen ja siirtymään takaisin perinteisiin savukkeisiin. Mikäli tämä ei saanut luopumaan sähkösavukkeen käytöstä Suomessa, viimeistään poskettoman suureksi paisunut tupakkavero nesteiden osalta sai enemmistön luopumaan kyseisestä harrastuksesta. Suomessa on yksi maailman korkeimmista valmisteveroista sähkötupakkanesteiden suhteen.

Kertakäyttöiset nikotiinittomat vapet ovat erittäin suosittuja tällä hetkellä, sillä niitä voi tilata myös verkkokaupasta. Suosituimpia merkkejä ovat Elf Bar ja Hart Vape nikotiinittomat vapet, jotka ovat saatavilla Suomeen legendaarisesta Happyjuice.eu verkkokaupasta.

sähkötupakka ja nikotiininesteet

Sähkötupakkalaitteet

Sähkötupakkalaitteiden toimintaperiaate on melko yksinkertainen. Laitteissa on akku, nestesäiliö ja vastus joka kuumetessaan höyrystää nestesäiliössä olevan nesteen. Laitteissa voi olla kiinteä tai irrotettava akku. Akkuosassa on myös yleensä säätönappeja, joilla voit säätää laitteen tehoa. Nestesäiliön sisällä on vastus jonka akku kuumentaa ja tällöin nikotiinineste höyrystyy ja nestesäiliön päällä olevasta suutinosasta on imettävissä nikotiinipitoista höyryä.

Nikotiininesteet sekä nikotiinittomat sähkötupakkanesteet

Sähkötupakassa pystyit kätevästi itse sekoittelemaan omat nesteesi ja säätämään nikotiininmäärän tasan siihen mihin itse haluat. Monet saivatkin nikotiinin tiputettua nollaan pikkuhiljaa nikotiininmäärää tiputtamalla.

Nikotiininesteet

Nikotiinipitoiset sähkötupakkanesteet koostuvat yleensä neljästä komponentista. Suurimman osan nesteestä käsittää pohjaneste, tämä koostuu kasvisglyserolin (VG = vegetable glycerin) ja propyleeniglykolin (PG = propylene glycol) yhdistelmästä. Mitä enemmän pohjanesteessä on kasvisglyserolia, sitä paksumpaa neste on ja tuottaa enemmän höyryä. Propyleeniglykolilla taasen nesteeseen saadaan tupakanomaista tuntumaa kurkkuun höyrystettäessä nestettä. Pohjanesteen lisäksi nesteissä on makuainetta, tämä voi olla esimerkiksi elintarvikemaku, kunhan makuaine ei ole öljypohjainen. Viimeisin ainesosa on nikotiini.

Nikotiinittomat nesteet

Nikotiinittomat sähkötupakkanesteet ovat muuten samoilla ainesosilla kuin nikotiinipitoisetkin, ainoastaan nikotiini on jätetty pois sekoituksesta. Huolimatta siitä, että sähkötupakkaneste ei sisällä nikotiinia, Suomi verottaa nikotiinitonta nestettä samalla tupakkaverolla kuin nikotiinipitoisiakin. Tästä on aiheutunut monia laintulkinnallisia ongelmia, koska kaikki muut nesteen komponentit nikotiinia lukuunottamatta ovat yleisesti muissakin käyttötarkoituksissa käytettyjä ainesosia.

Sähkötupakkanesteiden sekoittaminen

Ankarasta verotuksesta johtuen kuluttajat ovat luonnollisesti alkaneet etsimään edullisempia keinoja sähkötupakkanesteiden hankkimiseksi. Yksi suosituimpia keinoja on sekoittaa itse nesteet, tällöin ainoastaan nesteeseen käytettävästä nikotiinista maksetaan valmisteveroa. Kasvisglyserolia sekä propyleeniglykolia on saatavissa esimerkiksi apteekeista ja useista verkkokaupoista. Makutiivisteet ovat myöskin ostettavissa vaihtoehtoisista kaupoista, ainoastaan nikotiini voidaan varsinaisesti luokitella tupakkatuotteeksi koostumuksensa puolesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *