Nikotiinisuihke

Nikotiinisuihke

Nikotiinisuihke on yksi uusimmista innovaatioista, kun puhutaan itsehoitotuotteista tupakoinnin lopettamiseen. Nikotiinisuihkeen hinta on melkoisen kallis verrattuna moniin muihin korvaushoitotuotteisiin. Miten nikotiinisuihketta käytetään ja onko siinä etuja muihin nikotiinikorvaushoitotuotteisiin?

Nikootiinisuusumute

Nikotiinisuihke tunnetaan myös nimellä suusumute. Suomessa on myynnissä nikotiinisuihketta kahdelta eri valmistajalta: Zonnicilta ja Nicorettelta. Suusumutteita myydään:

 • Apteekeissa
 • Nettiapteekeissa
 • K-marketeissa
 • S-marketeissa
 • Tokmanneissa
 • R-kioskeilla
 • Kioskeissa
 • Huoltoasemilla

Nikotiinisuihkeita valmistavien Zonnicin ja Nicoretten suusumutteet eroavat toisistaan mm. suuttimen muodolla. Nikotiinipusseistaan tunnetumpi Zonnic on valmistanut suusuihkeen, jonka suutin on pitkulainen ja käytössä asetellaan posken ja ikenen väliin. Nicoretten nikotiinisuihkeessa suutinta ei laiteta kokonaan suun sisään ja se suihkaistaan suuhun ei poskeen.

Zonnic ja Nicorette nikotiinisuihkeet

Nicorette ja Zonnic suusumutteet

Zonnic suusuihke

Zonnic nikotiinisuihketta saa ainoastaan piparmintun makuisena ja kahdessa eri pakkaus koossa. 40 annoksen ja 200 annoksen pakkauksissa.

Nicorette suusumute

Nicorette nikotiinisuihketta saa mintun makuisena 150 ja 300 annoksen pakkaus koossa. Marjan makuisena saa vain 150 annoksen pakkaus koossa.

Nikotiinisuihke käyttö

Nikotiinisuihkeen käytössä on pieniä eroavaisuuksia, kuten aiemmin mainitsinkin. Toiminta periaate on kuitenkin molemmissa sama. Nikotiinisuihke suihkautetaan suuhun, josta se imeytyy verenkiertoon. Nikotiinisuihkeessa yksi annos sisältää 1mg nikotiinia. Yhdestä tupakasta tai nuuskasta imeytyy normaalisti 1-3mg nikotiinia. Alkuun annostus on 1-2 suihkausta aina, kun alkaa tehdä mieli tupakkaa.

Nikotiinisumutetta tulee käyttää maksimissaan 64 suihkausta päivässä. Tarkoitushan on lopettaa loppujen lopuksi nikotiini kokonaan, joten aika nopeasti saa vähennettyä kerta annoksen kahdesta suihkauksesta yhteen. Pikku hiljaa alkaa myös suihkausten aikaväli kasvaa ja tupakan himo kokonaan unohtua.

10 Nikotiinisuihkeen haittavaikutusta

Nikotiinisuihkeella on monia haittavaikutuksia. Monet näistä haittavaikutuksista on samoja, kun esim. nikotiinipurkalla ja nikotiinipastilleilla. Zonnic Nikotiinipusseista ei ole näitä haittoja tullut itselleni, enkä ole kuullut kenenkään kohtaavan näitä nikotiinipusseja käyttäessä.

 1. Hikka
 2. Närästys
 3. Päänsärky
 4. Vatsakipu
 5. Ärsyyntynyt kurkku
 6. Suu kivut
 7. Väsymys
 8. Lisääntynyt syljen eritys
 9. Huono vointisuus
 10. Allergiset oireet

Näistä yleisimpiä ovat hikka, närästys ja päänsärky.

Tupakoinnin lopettaminen nikotiinikorvaushoitotuotteilla

Nikotiinikorvaushoitotuotteet parantavat tutkitusti mahdollisuutta lopettaa tupakointi. Nikotiinikorvaushoitotuotteidenkin välillä on todella suuria eroja ja se mikä toimii sinulla ei välttämättä toimi kaverillasi.

Tämän takia ei missään nimessä kannata luopua toivosta, kun nikotiini suihke ei auttanutkaan sinua eroon tupakasta. Sinulle nikotiini suihke voi aiheuttaa närästystä tai ärsyttävää hikkaa, mutta esimerkiksi nikotiinipussit voivat olla se sinun keino tupakoinnin lopetukseen.

Monta kertaa kuulee vasta väitteen: ”Miksi pitäisi yksi riippuvuus vaihtaa toiseen?”. Tupakoinnin vaihtaminen nikotiinikorvaushoitotuotteisiin ei ikinä ole huono päätös. Tupakan haittavaikutukset ovat todella paljon pahemmat, kuin missään muussa nikotiinikorvaustuotteessa. Lisäksi onhan se paljon helpompi lopettaa vuoden kestänyt riippuvuus kuin kymmeniä vuosia kestänyt riippuvuus.

Tupakoinnin lopetus 2021

Nykyään tupakan haitoista tiedetään todella paljon ja tupakointi onkin ollut laskussa jo hyvän tovin. Suomessa n. 14% väestöstä polttaa tupakkaa. Vuosittain arviolta joka kolmas heistä yrittää lopettaa tupakointia, mutta vain 5% onnistuu siinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *