Tulli: Nikotiininuuskan tuonti Suomeen on räjähtänyt käsiin

nikotiininuuskan tuonti räjähtänyt käsiin

Päivitys 13.4.2023

Alkuperäinen artikkeli on kirjoitettu 20.8.2021 ja se käsittelee sen hetkistä tilannetta nikotiininuuskan tuonnissa Suomeen. Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on kumonnut 4.4.2023 nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi, jonka vuoksi sekä mietojen että vahvojen nikotiinipussien maahantuonti ja jälleenmyynti on vapautunut, eikä Tulli enää valvo nikotiinipussien maahantuontia.

Tullin takavarikkotilastot kertovat karua kieltään Suomessa kielletyn, yli 4 milligramman vahvuisen nikotiininuuskan tilaamiseen ja maahantuontiin liittyvistä ongelmista. Tullin mukaan nikotiininuuskan tuonti onkin suorastaan räjähtänyt käsiin. Vielä vuonna 2019 tulli teki tupakattomien nikotiinipussien osalta ainoastaan 19 takavarikkoa, mutta vuonna 2020 nikotiinivalmistetakavarikoita kirjattiin jo yli 900. Tämän vuoden tilastoja nikotiinivalmistetakavarikoista ei vielä ole saatavilla.

Nikotiininuuskan tuonti avaa rikostutkintoja päivittäin

Suomen tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo STT:lle koronatilanteen eskaloitumisen aloittaneen ennennäkemättömän buumin nikotiininuuskan tilaamisessa. Tuonti on räjähtänyt käsiin. Takavarikkotilasto pitää luonnollisesti sisällään vain yli 4 milligramman vahvuiset nikotiinipussit, joiden hankkiminen edellyttäisi reseptin, ja ilman reseptiä hankkiminen on Suomessa aina lääkerikos. Sinkkonen kertoo, että periaatteena on, että aina kun 4 milligramman raja ylittyy, alkaa esitutkinta, ja rikostutkintoja asian tiimoilta avataan lähes päivittäin.

Tutkintoja avataan niin myyntiin tähtäävästä tuonnista kuin myös omaan käyttöön tarkoitetuista tilauksista. Lääkerikos on vakava asia, josta voidaan tuomita sakkorangaistuksista aina vuoden vankeuteen saakka.

Nikotiinipussit.com verkkokaupasta saatavia 4 milligramman tai sen alle vahvuisia nikotiinipusseja voi tilata vapaasti, kunhan ei ylitä sallittua kertatilausmäärää, 108 rasiaa.

Tullirikosten määrä laskussa – nuuskan takavarikot ennätyksellisiä

Vaikka tullirikoksien kokonaismäärä oli koronavuonna 2020 huimassa laskussa, nuuskatakavarikoissa tehtiin kyseenalainen ennätys, tullin saadessa kiinni peräti yli 7000 kiloa salakuljetettua nuuskaa. Määrä on noin 2000 kiloa enemmän kuin edellisvuonna ja huima kasvu näyttää jatkuvan edelleen: vuoden 2021 ensimmäisellä puolikkaalla nuuskaa on takavarikoitu jo lähes 6000 kiloa, joten ennätykset tullaan suurella todennäköisyydellä lyömään jälleen ja mahdollisesti siirtyen vuositasolla jo yli 10 000 kilon luokkaan.

Isoimmat nuuskalastit kuljetettiin Suomen pimeille markkinoille Pohjois-Ruotsista maarajan yli. Haaparannassa toimiva nuuskakaira nuuskatukku on yksi suosituimmista nuuskan ostopaikoista Suomalaisille. Nuuskan tuonti ja välittäminen Suomen markkinoille onkin miljoonaluokan hämäräbisnes, ja kauppaa käydään viranomaisten silmien alla, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Liian vahvan nikotiininuuskan tuonti voi olla vahinko

Nikotiininuuskan ostaminen niin verkkokaupasta kuin ulkomailla matkustaessakin vaatii kuluttajalta tarkkuutta ja varovaisuutta. Markkinoilla on useita verkkokauppoja, joiden valikoimasta löytyy vahvoja, Suomessa kiellettyjä nikotiinipusseja. Jotkut verkkokaupat eivät edes ilmoita nikotiinipussien nikotiinipitoisuuksia, jolloin asiaan perehtymättömän kuluttajan on erittäin hankala selvittää, onko tuotteen tilaaminen Suomeen laillista. Tämän kaltainen vastuuton toiminta kauppiaan puolelta on erittäin kyseenalaista ja kauppias asettaakin kuluttajan alttiiksi rikostutkintaan joutumiselle Suomessa. Matkustaessasi vaikkapa esimerkiksi Virossa, tarjolla on todella vahvoja nikotiinipusseja, joita et missään tapauksessa voi tuoda Suomeen palatessasi matkaltasi.

Älä siis käytä hämäriä ulkomaalaisia verkkokauppoja itsehoitotuotteeksi tarkoitettujen nikotiinipussien tilaamiseen. Jotkut verkkokaupat tarjoavat valikoimissaan myös tavallista nuuskaa, joten muista, että niin perinteisen nuuskan kuin yli 4 milligramman vahvuisten nikotiinipussien tilaaminen Suomeen on laitonta, ja olet itse vastuussa tilauksestasi.

Nikotiininuuskan käyttö

Lääkeluvallinen Zonnic nikotiininuuska on itsehoitotuote, jota suosittelemme tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettamisen apuvälineeksi. Zonnic nikotiininuuska ei ole huvikäyttöön suunnattu tuote, vaan muiden korvaushoitotuotteiden tapaan, sen tarkoitus on helpottaa tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettamisen aiheuttamia vieroitusoireita. Zonnic Nikotiininuuskan suosio korvaushoitotuotteena on kasvanut merkittävästi ja se onkin jo tällä hetkellä Suomen suosituin keino tupakoinnin lopettamiseksi. Myös nuuskaaminen loppuu parhaiten nikotiininuuskan avulla.

Suomessa kivijalkamyymälöistä ja kioskeista saatava Zonnic nikotiininuuska myytiin jopa loppuun koronapandemian suljettua valtionrajat ja nuuskan haku Haaparannasta meni mahdottomaksi.

Nikotiininuuska haittojen vähentämisen näkökulmasta

Tupakkatuotteiden käytön vähentämisestä ja lopettamisesta puhuttaessa törmätään usein mainintaan haittojen vähentämisestä (harm reduction). Nikotiinipussit ovat yksi parhaista haittoja vähentävistä esimerkeistä tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettamisessa. Niin tupakoinnin kuin nuuskan käyttämisenkin lopettaminen ei ole helppoa ja korvaushoitotuotteelta vaaditaan monia hyviä ominaisuuksia, että se todella auttaa lopettamisessa.

Tupakoinnin aiheuttamat haitat ovat suorastaan katastrofaaliset, niin Suomessa kuin myös koko maailman mittapuulla. Vuosittain noin 8 miljoonaa ihmistä kuolee tupakoinnin vuoksi. Joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin ja joka kolmas syöpä on tupakoinnin aiheuttama. Tilastot ovat karua luettavaa ja tilastot eivät valehtele.

Tupakointi on Suomessa ja koko maailmassa suurin ennenaikaisten kuolemien ja ehkäistävissä olevien sairauksien aiheuttaja.

Nuuskasta löytyy noin 2500 erilaista kemiallista yhdistettä, joiden joukosta löytyy muun muassa erilaisia vaarallisia raskasmetalleja, tupakkakasvin kasvatuksen yhteydessä käytettyjä kasvi- ja tuholaismyrkkyjä ja niin edelleen. Nuuskasta on tunnistettu lähes kolmekymmentä syöpävaarallista ainetta.

Nikotiininuuska sisältää ainoastaan luonnollisia kuituja, luontaisia maku- ja makeutusaineita sekä puhtainta mahdollista nikotiinia. Nikotiini itsessään ei ole syöpävaarallinen aine.

Kun edellä mainittuja asioita lukee, on sanomattakin selvää, että tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettaminen nikotiininuuskan avulla vähentää haittoja todella merkittävästi ja sillä voi olla jopa ratkaiseva merkitys terveytesi kannalta.

Tutustu valikoimaamme ja mikäli sinulla herää mitään kysymyksiä nikotiinipusseihin liittyen, asiakaspalvelumme on aina tavoitettavissa ja valmiina auttamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *