Nuuskaklassikot esittelyssä – Osa 1: Ettan nuuska

Ettan nuuska on todellinen nuuskaklassikko.

Uudessa artikkelisarjassamme havisevat historian siivet, sillä esittelemme kautta aikojen suosituimpia ja legendaarisimpia nuuskamerkkejä. Täysin ansaitusti, ensimmäisenä vuoron saa todellinen nuuskaklassikko, Ettan nuuska.

Ettan nuuska historiaa

Ettan, joka tarkoittaa suomeksi ykköstä, on yksi vanhimmista perinteisistä ruotsalaisista nuuskamerkeistä. Ettan nuuskan valmistus alkoi vuonna 1822 liikemies Fredrik Ljunglöfin toimesta. Nuuskamaailman myöhemmin valloittanut nimi Ettan syntyi Ljunglöfs n:o 1 nimisestä nuuskasta, jossa laatumerkinnältään ykköstä tarkoittanut n:o 1 muuttui nopeasti puhekielessä Ettaniksi. Nykyisin Ettan on yksi Swedish Matchin tuotemerkeistä.

Ettan nuuska Suomessa

Nuuskan käyttäminen yleistyi Suomessa 1990-luvun alussa ja lisääntyi voimakkaasti etenkin urheilevien nuorten keskuudessa. Ylivoimaisesti yleisin nuuska Suomessa tuossa vaiheessa oli juuri Ettan, jota oli tarjolla niin kutsuttuna ”löysänä” eli irtonuuskana, sekä myös nuuskapusseina. Nuuskapussit yleistyivät vasta myöhemmin ja 1990-luvulla olikin hyvin tyypillistä, että pussinuuskan käyttäjiä ei pidetty todellisina nuuskaajina, vaan kunnon nuuskaajat käyttivät aina irtonuuskaa. Esimerkiksi varusmiespalveluksensa 1990-luvulla Suomessa suorittaneet eivät varmastikaan voineet välttyä näkemästä Ettan nuuskaa, vaan ruskeat Ettan-rasiat vilahtelivat ja vaihtoivat omistajaa varuskunnissa jatkuvasti.

Irtonuuskaa käytettiin usein nuuskatykin avulla. Nuuskatykkejä askarreltiin itse leikkaamalla lääkeruiskusta kärki pois. Koska irtonuuska oli hyvin yleistä, saatavilla oli myös hieman hienompia, nimenomaan nuuskan käyttämiseen tarkoitettuja nuuskatykkejä. Käyttö toki onnistui myös ilman hienostelevia nuuskatykkejä, ottamalla kasa irtonuuskaa käsin, pyörittelemällä siitä kiinteän ”pallon”, ja heittämällä sen huuleen.

Ettan nuuska oli yksi Suomen suosituimmista
Nuuskatykki ja purkki Ettania oli yleinen näky 90-luvulla

Ettan irtonuuskasta lähti myös Suomessa sitkeästi levinnyt legendaarinen nuuskamyytti, että nuuskaan olisi lisätty lasinsirpaleita. Tämä myytti ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan huhut nuuskaan lisätyistä lasinsirpaleista johtanevat juurensa nuuskaan kiteytyneestä suolasta.

Oden’s saapuu ja Ettan joutuu taipumaan

Ettan piti pitkään pintansa suosituimpana nuuskamerkkinä Suomessa. Vasta 2010-luvun alkupuolella markkinoille saapui haastaja, joka otti käytännössä koko Suomen nuuskamarkkinan haltuunsa ennennäkemättömällä tavalla. Oden’s Cold Dry nuuska räjäytti pankin.

Tällä hetkellä Ettan nuuskaa ei Suomessa juurikaan näe otsikoissa, vaan otsikot on varastanut Oden’s. Nuuskan salakuljetus Suomeen kasvaa koko ajan ja takavarikkomäärät kasvavat vuosi vuodelta. Suurin osa Suomeen salakuljetetusta nuuskasta onkin juuri Odenssia, jonka ympärille Suomessa on kasvanut tietynlainen fanikulttuuri. Vahva nuuska, jonka markkinoinnissa käytetään nerokkaita pikku kikkoja, on ottanut Ettan nuuskan aseman Suomen suosituimpana nuuskana täysin haltuunsa.

Denssi saapuu ja Oden’s joutuu taipumaan?

Nikotiinipussit.com verkkokauppa lanseerasi alkukeväällä 2022 markkinoille kaikkien aikojen odotetuimman nikotiinipussin, Denssi Brain Freezen. Denssi Brain Freeze on nikotiinipussi, jonka erittäin jäätävä tuntuma lyö laudalta jopa kaikkein vahvimmat nuuskamerkit, kuten Oden’s. Denssi Brain Freeze on muuten aivan tavallinen 4 mg nikotiinipussi, mutta kaikista muista nikotiinipusseista sen erottaa sen uskomattoman raa’asta ja tuntuvasta porauksesta. Denssi nikotiininuuska voi hyvinkin olla se tuote, jonka edessä jopa Suomessa niin suuri ja mahtava Oden’s Cold Dry joutuu taipumaan.

Voit tilata Denssi Brain Freeze nikotiinipusseja yksinoikeudella nikotiinipussit.com verkkokaupasta.

Varasto loppu
(174) 4,90

Ettan hinta ja saatavuus 2021

Ettan nuuskaa on saatavilla edelleen mainiosti niin Haaparannan nuuskakaupoissa kuin Suomen ja Ruotsin väliä liikennöivillä risteilyaluksillakin. Haaparannan Nuuskakairan tukku myy Ettanin irtonuuskaa noin 50 €/torni ja annospussiversiota Ettan Original Portion vastaavasti noin 40 €/torni. Verrattain korkea hinta lieneekin yksi merkittävimmistä syistä, miksi Ettan on jäänyt myyntimäärissä vahvempien ja huomattavasti edullisempien uusien nuuskamerkkien, kuten Odens, jalkoihin.

Ettan nuuska maku

Ettanin maku on hyvin perinteinen, useiden nuuskaajien mielestä se alkuperäinen ja oikea nuuskan maku. Makuprofiili koostuu pääosin tupakan mausta, mutta siitä voi löytää myös aavistuksen suklaata ja suolaisuutta.

Eroon nuuskasta nikotiinipussien avulla

Niin hienoja muistoja kuin vanhat nuuskaklassikot herättävätkin, on syytä muistuttaa myös siitä, kuinka terveydelle haitallista perinteinen ruotsalainen tupakkaa sisältävä nuuska on. Nuuska sisältää yli 2500 erilaista kemiallista yhdistettä ja nuuskasta on löydetty lähes kolmekymmentä syöpävaarallista ainetta. Nikotiini itsessään ei ole syöpää aiheuttava aine.

Jo tuhannet nuuskaajat ovat päässeet lopullisesti eroon nuuskasta tupakattomien nikotiinipussien avulla ja saamme uusia onnistumistarinoita asiakkailtamme lähes päivittäin. Vaikka nikotiinipussit eivät olekaan mikään lääke tai nikotiinikorvaushoitotuote, monia nuuskan käyttäjiä kiehtoo ajatus siitä, että toisin kuin nuuskan pimeiltä markkinoilta hankkimisen kanssa, heille sopivia nikotiinituotteita voikin tilata täysin laillisesti suoraan kotiovelle.

Tämä kirjoitus julkaistiin kategoriassa Nuuska. Lisää artikkeli kirjanmerkkeihin tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *