Nuuska

Nuuska on yleistynyt Suomessa viime vuosina

Nuuskan salakuljetus Ruotsista Suomeen on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi hämäräbisnekseksi ja Suomen tullin mukaan nuuskan salakuljetus on muuttunut ammattimaisemmaksi. Mitä tämä Ruotsista saatava musta kulta, nuuska, oikein on, ja miksi sitä käytetään Suomessa niin paljon, vaikka nuuskan myyminen on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta EU:ssa?

Nuuskan käytön historiaa

Nuuskaaminen oli ensimmäinen Eurooppaan levinneistä tupakan käyttötavoista. Ensimmäinen Euroopassa käytetty nuuska oli nenänuuskaa, joka oli suuressa suosiossa muun muassa Ranskan hovissa, jo ennen Aurinkokuningasta 1500-luvulla. Ranskan hovista nuuskaamisen jalo taito lähti leviämään ympäri Eurooppaa ja 1700-luvulla nuuska olikin jo tunnettu nautintoaine lähes koko Euroopan alueella.

Nykyisin tunnettu, niin sanottu kostea nuuska, on lähtöisin Ruotsista, jossa se kehitettiin 1800-luvulla. Yksi vanhimmista nuuskamerkeistä syntyi liikemies Fredrik Ljunglöfin toimesta, hänen kehittäessään vuonna 1822 Ljunglöfs N:o 1 nimisen nuuskan. N:o 1 nuuskassa tarkoitti laatua, joka oli merkittynä joko 1, 2 tai 3. Ljunglöfin ykköslaatuinen nuuska oli heti suosittua ja kääntyi nopeasti puhekielessä muotoon “Ettan” (suomeksi ykkönen), ja loppu onkin todellista nuuskahistoriaa. Ettan on edelleen yksi suosituimmista nuuskamerkeistä Ruotsissa.

Mitä nuuska on?

Nuuska valmistetaan jauhetusta tupakasta ja vedestä, johon lisätään erinäisiä makuaineita, suolaa ja säilöntäaineita. Nuuskasta on tunnistettu yhteensä noin 2500 erilaista kemiallista yhdistettä joista lähes kolmekymmentä on todettu syöpää aiheuttaviksi. Nuuska sisältää esimerkiksi erilaisia raskasmetalleja, kuten lyijyä ja kadmiumia, sekä jäänteitä tupakkakasvin kasvatuksen yhteydessä käytetyistä tuholais- ja kasvimyrkyistä. Nuuskan sisältämä nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvon läpi.

Nuuska, kuten tavallinen poltettava tupakkakin, on erittäin haitallista terveydelle. Uudet modernit nikotiinipussit ovatkin nostaneet suosiotaan nuuskan käyttäjien keskuudessa merkittävästi lähivuosina ja nuuskan käyttäminen Suomessa on vähentynyt juuri nikotiinipussien ansiosta.

Nuuskan käyttö

Nuuskaa käytetään tyypillisesti ikenen ja ylähuulen välissä, josta nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta verenkiertoon. Nuuskaa on saatavilla joko valmiina annospusseina tai niin sanottuna irtonuuskana. Vielä 90-luvulla nuuskan käyttö irtonuuskana oli huomattavasti suositumpaa kuin pussinuuska, mutta nykyään suurin osa nuuskaajista käyttää pussinuuskaa. Irtonuuskaa käytettiin joko nuuskatykin avulla, tai yksinkertaisesti pyörittämällä nuuskasta käsin tiukka pallo, joka asetettiin pussin tavoin ylähuulen alle.

Riippuen nuuskasta ja sen vahvuudesta, nuuskaa pidetään suussa muutamista minuuteista jopa tuntiin saakka kerrallaan. Käytön jälkeen nuuskapussi heitetään jätteisiin. Osa nuuskan käyttäjistä käyttää nuuskaa jopa nukkuessaan, joten verrattuna muiden tupakkatuotteiden käyttäjiin, nuuska vapauttaa huomattavasti enemmän nikotiinia elimistöön.

Nuuskan myynti

Nuuskan myyminen on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta koko EU:ssa. Kun Ruotsi liittyi Euroopan Unioniin, neuvoteltiin Ruotsille erillinen lupa nuuskan myynnin jatkamiselle. Ruotsi lupasi estää nuuskan päätymisen muihin EU-maihin, mutta tämän lupauksen pitäminen on osoittautunut haastavaksi. Nuuskaa kulkeutuu pelkästään Suomeen kymmeniä tuhansia kiloja vuosittain, ja lain mukaan nuuskaa myyvillä kauppiailla ei ole velvollisuutta selvittää minne nuuska päätyy, vaan vastuu valvonnasta on viranomaisilla.

Yksi nuuskakaupan keskuksista on Tornion Ruotsin puoleinen naapurikaupunki Haaparanta. Haaparannassa sijaitsevat nuuskakaupat, kuten Nuuskakairan tukku (Snusgrossen) ja Nuuskakenraali, myyvät lähes 90 prosenttia nuuskastaan suomalaisille nuuskaturisteille. Esimerkiksi Suomen suosituin nuuska, Oden’s Cold Dry -nuuska, on laadultaan niin huonoa, etteivät ruotsalaiset nuuskan käyttäjät käytä sitä juuri ollenkaan. Sen lisäksi että Odens maistuu suomalaisten suussa parhaiten, on Odensin ympärille suomalaisten toimesta rakennettu suoranainen fanikulttuuri. Lisäksi nuuskavalikoimasta löytyy esimerkiksi Suomen vaakunasta tutulla leijonalla kuvitettu Sisu nuuska, jonka kohdeyleisö lienee sanomattakin selvä. Nuuskan myynti on yleistä myös Suomen ja Ruotsin väliä liikkuvilla laivoilla.

Nuuskan hinta

Nuuskan hinta Haaparannan Nuuskakairassa vaihtelee hieman nuuskamerkistä riippuen. Laadukkaimmat pussinuuskat maksavat noin 40 euroa per torni, ja edullisimmat pussinuuskat kuten Odens noin 20 euroa. Irtonuuska tornin hinta tämän kirjoituksen aikana liikkuu noin 50 euron tietämillä, ja irtonuuskan korkeampi hinta selittyy sillä, että irtonuuskapurkissa on huomattavasti enemmän painoa kuin pussinuuskarasiassa.

Koronapandemian aikana nuuskan katukauppahinnat nousivat hetkellisesti jo lähes kaksinkertaiseksi ja kalleimmillaan pääkaupunkiseudulla nuuskatornista maksettiin jo lähes 80 euroa.

Nuuskan myynti on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta

Nuuskan käyttö Suomessa on täysin laillista ja sitä saa myös tuoda maahan täysin laillisesti, tuontirajoitusten mukaisesti enintään 1000g vuorokaudessa. Kuitenkin, nuuskan jälleenmyynti ja kaikenlainen eteenpäin välittäminen on laitonta, joten nuuskaa voi tuoda ainoastaan omaa henkilökohtaista käyttöä varten. Myöskin nuuskan ostaminen on Suomessa kiellettyä ja nuuskaa pimeiltä markkinoilta ostaessaan syyllistyy rikokseen nimeltä laittomaan tuontitavaraan ryhtyminen.

Nuuskan myynti on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta
Ruotsi on perinteisen nuuskan kotimaa

Nuuskan vaikutukset

Tupakkatuotteiden terveyshaitat kuten syöpä, ovat kansanterveyden näkökulmasta todella merkittävät. Nuuskan käyttö eli nuuskaaminen lisää riskiä ja altistaa lukuisille terveyshaitoille, kuten muidenkin tupakkatuotteiden käyttäminen. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta todella tärkeä suun terveys on yksi ensimmäisiä kohtia, joihin nuuskan käyttö vaikuttaa. Nuuska aiheuttaa sen, että riski suun sairauksille on huomattavasti suurempi, kuin henkilöllä joka ei käytä nuuskaa. Suun terveys voi aiheuttaa monenlaista riskiä sydämen toiminnalle. Nuuska voi aiheuttaa suuontelon, nenän alueen ja nielun syöpää. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän riskiä, ei vielä ole, sillä pitkäaikaista käyttöä on tutkittu vasta 1970-luvulta alkaen. On kuitenkin selvää, että nuuskaa päivittäin ja pitkiä aikoja käyttäneillä riski kokea nuuskaamisen aiheuttamat terveyshaitat on huomattavasti suurempi.

Nuuska saa aikaan hampaiden värjäytymistä, pahanhajuista hengitystä ja hampaiden kiinnityskudosten sairauksia, jotka voivat johtaa jopa hampaiden irtoamiseen.

Raskaana oleville nuuskaaminen lisää ennenaikaisen synnyttämisen riskiä merkittävästi.

Nikotiini itsessään ei ole todettu olevan syöpä vaarallinen, vaan nuuskasta löytyvä tupakka ja monet muut myrkylliset aineet ovat nuuskaamisen terveydelle vaarallisimmat kemikaalit

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta

Vaikka nikotiini ei tutkimusten mukaan ole syöpävaarallinen aine, aiheuttaa se kuitenkin riippuvuuden. Erityisesti nykyään suositut todella vahvat nuuskat, sisältää jopa monta kertaa enemmän nikotiinia kuin tavallinen, poltettava tupakka. Kun nikotiinipitoisuus on suurempi ja nikotiinin huippupitoisuus veressä korkea, myös nikotiiniriippuvuus on suurempi ja vaikeammin hallittava. Nikotiinin huippupitoisuus veressä saavutetaan hitaammin kuin savukkeilla, mutta pitoisuus säilyy korkeana kauemmin kuin tupakan avulla.

Tupakoinnin lopetus voi onnistua helpostikin nuuskan avulla, mutta nuuskaaminen ja siitä eroon pääseminen korkeaan nikotiinitoleranssiin tottumisen jälkeen voi olla huomattavasti haastavampaa. Nuuskan kotimaassa Ruotsissa tupakointi on vähäisintä EU:ssa, mutta tupakkatuotteita Ruotsissa käytetään siitä huolimatta jopa enemmän kuin Suomessa, nuuskan käytön ollessa ruotsalaisille sydämen asia.

Usein kysyttyä nuuskasta

Kuinka paljon nuuskaa saa tuoda maahan?

Nuuskaa saa tuoda Suomeen yhden kilon vuorokaudessa, mutta vain omaan, henkilökohtaiseen käyttöön. Nuuskan lisäksi kaikkia tupakkatuotteita koskevat tuontirajoitukset, joihin on syytä tutustua jo ennen kuin aikoo tuoda maahan mitään tupakkatuotteita. Riskiä siitä, että rikkoo tuontirajoituksia, ei kannata missään tapauksessa ottaa. Nuuskaa ei saa tuoda myyntitarkoituksessa.

Onko nuuskaaminen laitonta?

Ei ole. Nuuskan käyttäminen, eli nuuskaaminen on täysin laillista, kunhan pidät huolen siitä, ettet hanki nuuskaasi pimeiltä nuuskamarkkinoilta, vaan tuot omaan käyttöösi tarkoitetun nuuskan itse maahan.

Mistä voin ostaa nuuskaa?

Nuuskan ostaminen on mahdollista joko ruotsinlaivalta tai käydessäsi Ruotsissa. Yleisin paikka nuuskan ostamiselle on Haaparanta, jossa toimivat useat nuuskakaupat ja rajan ylittäminen Torniosta Haaparantaan on helppo ja nopea tapa Ruotsin puolella vierailemiseen. Muista rajoitukset siitä, kuinka monta nuuskatornia saa tuoda.

Mitä nuuska maksaa Haaparannassa?

Nuuskatornin hinta Haaparannassa vaihtelee aika ajoin. Muun muassa Nuuskakairan tukun hinnat 2021 ovat tällä hetkellä edellisen vuoden tasolla, tornin Oden’s nuuskaa voi saada hieman yli 20 euron hintaan.

Kuinka paljon nuuska sisältää nikotiinia?

Nuuskassa oleva nikotiinipitoisuus vaihtelee merkittävästi eri valmistajien ja nuuskamerkkien välillä. Perinteisessä nuuskassa nikotiinipitoisuus on noin 8 milligrammaa annospussia kohden, mutta erityisesti Suomessa suosituissa vahvoissa nuuskamerkeissä, hyvin harvassa on alle 18 milligrammaa nikotiinia. Muun muassa yhdessä Suomessa käytetyistä nuuskista, Siberiassa, nikotiinin määrä on jopa 42 milligrammaa.

Haluan lopettaa tupakoinnin, onko nuuska oikea tapa nikotiinin saamiseksi?

Tupakoinnin lopettaminen voisi käydä helposti nuuskan avulla, mutta riittävän nikotiinin saamiseksi on monia vähemmän haittoja aiheuttavia vaihtoehtoja, kuin nuuskaaminen. Tupakoinnin lopettamiseksi ei voi suositella muita tupakkatuotteita, vaan mieluummin sopivia nikotiinikorvaushoitotuotteita. Nuuskaa päivittäin käyttävälle nuuskaaminen voi olla vielä vaikeampaa lopettaa kuin tupakointi.

Haluan lopettaa nuuskan käytön, mistä saan apua?

Nuuskaamisen lopettaminen kannattaa aina! Kuten tupakointi, myös nuuskaaminen on riski terveydelle ja apua lopettamiseen on saatavilla. Oikein valittu korvaushoitotuote, kuten nikotiinipurukumi tai -laastari, voivat olla juuri se riittävä apu nuuskasta eroon pääsemiseksi. Myös korvaushoitotuotteet sisältävät nikotiinia, mutta huomattavasti vähemmän kuin nuuska, jossa nikotiinia on monta kertaa enemmän.

Nuuskan käyttö tilastojen valossa

Nuuskan käyttö kasvaa Suomesssa jatkuvasti, etenkin nuorten keskuudessa.

Nuuskan päivittäinen käyttö vuonna 2021 on yleisintä Norjassa ja Ruotsissa, joissa noin 20 prosenttia aikuisista käytti nuuskaa päivittäin.

Nuorten nuuskaaminen on Suomessa jo samalla tasolla Ruotsin kanssa; nuorten poikien osalta suomalaisista nuuskaa käyttää vuonna 2021 noin 8 prosenttia ja ruotsalaisista noin 7 prosenttia. Nuorten tyttöjen nuuskaaminen on myös yleistynyt ja niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin, noin 2 prosenttia tytöistä käyttää nuuskaa joka päivä.

Nuoret suosivat tunnusomaisia makuja, kuten lakritsa ja minttu. Tilastojen mukaan Norjassa päivittäin nuuskaavista 16-19 vuotiaista pojista 52 prosenttia ja tytöistä peräti 83 prosenttia käytti tunnusomaisia makuja sisältäviä nuuskatuotteita.

Nuuskan käytön aiheuttama riski sydämen, suun ja muun terveyden osalta ei ole yleisesti niin vakavasti otettu, kuin tupakan osalta.

Nuuskakairan tukusta

Nikotiininuuskan suosio kasvaa

Vaikka nuuska on suomalaisille edelleen erittäin suosittu tapa nikotiinin nauttimiseksi, uusi innovaatio, tupakattomat nikotiinipussit, ovat myös nostaneet suosiotaan merkittävästi. Nikotiinipussien suosiolle on muutama selkeä syy:

Nikotiinipusseja saa tilata verkosta

Nikotiinipussien eli nikotiininuuskan tilaaminen verkosta on täysin laillista. Voit tilata nikotiinipusseja verkkokaupasta ilman huolta siitä, että tuotteiden maahantuonti ei olisi sallittua. Mahtavat valikoimat erilaisia vaihtoehtoja kotisohvalla selattuna on huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto pimeiltä nuuskamarkkinoilta nuuskan etsimisen sijaan.

Nikotiinipussit eri vahvuuksissa

Nikotiinipussivalikoima Suomessa on kasvanut mielettömästi. Fimean vapautettua myös vahvojen nikotiinipussien tilaamisen 4.4.2023 on verkkokaupan valikoima kasvanut kattamaan myös vahvemmat nikotiinipussit. Jokaiselle nuuskan käyttäjälle löytyy takuuvarmasti sopiva, tupakaton vaihtoehto.

Nikotiinipusseissa ei ole tupakkaa

Nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa, eikä niissä ole lukuisia muitakaan nuuskan vaarallisia ainesosia. Nikotiinipussit eivät kuitenkaan ole lääkkeitä tai nikotiinikorvaushoitotuotteita, vaan niitä kohdellaan tupakan vastikkeina. Suun terveyden näkökulmasta nikotiinipussit eivät esimerkiksi värjää hampaita tai aiheuta pahanhajuista hengitystä. Käyttö on huomaamatonta eikä se aiheuta tupakan tavoin haittoja ympärillä oleville ihmisille.

Suosituimmat nikotiinipussit valikoimastamme

Tämä kirjoitus julkaistiin kategoriassa Nuuska. Lisää artikkeli kirjanmerkkeihin tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *