Nuuskaaja – tiedätkö nuuskan haitat?

Nuuskan haitat ovat merkittäviä

Tupakointi on vähentynyt Suomessa tasaiseen tahtiin vuosi vuodelta, mutta nuuskan käytön lisääntyminen etenkin nuorten keskuudessa on huolestuttavaa. Nuorten keskuudessa nuuskaa pidetään ”coolina” ja sporttisena, urheilijalle sopivana tupakkatuotteena, jonka kuvitellaan jopa parantavan urheilusuorituksia. Nuuska ei kuitenkaan ole harhakuvitelmien mukainen, täysin haitaton muotituote, vaan nuuskan haitat ovat tupakoinnin lailla vakavia terveyshaittoja.

Mitä nuuska sisältää?

Nuuska koostuu pääasiassa jauhetusta tupakasta ja vedestä. Lisäksi nuuskan valmistuksessa käytetään suolaa, makuaineita ja säilöntäaineita. Nuuskasta on tunnistettu jopa 2500 erilaista kemiallista yhdistettä, joiden joukossa on toinen toistaan vaarallisempia aineita, kuten raskasmetalleja. Kadmium, lyijy, nikkeli, arsenikki ja erilaiset tupakkakasvin kasvatuksessa käytetyt kasvi- ja tuholaismyrkkyjen jäänteet – ei kuulosta aineilta joita haluaisit pitää säännöllisesti suussasi. Nuuska sisältää syöpävaarallisia aineita lähes 30.

Nuuskan käytön terveysvaikutukset

Nuuskaajat tuntuvat tietävän tupakoinnin terveyshaitat todella hyvin, mutta ajattelevat virheellisesti nuuskan olevan lähes täysin vaaratonta. Nuuskaamisen kuvitellaan olevan jopa terveellinen vaihtoehto tupakoinnille, mutta totuus nuuskan terveyshaitoista on täysin toinen.

Koska nuuska sisältää lähes 30 syöpää aiheuttavaa karsinogeenia, on selvää, että nuuskaajalla on huomattavasti suurempi riski sairastua syöpään kuin ei nuuskaa käyttävällä. Lisääntyneen syöpäriskin lisäksi nuuskaaminen aiheuttaa myös muita merkittäviä terveyshaittoja:

  • Suusairaudet
  • Nuuska nostaa verenpainetta
  • Nuuskan nikotiini supistaa verisuonia
  • Maha-suolikanavan sairaudet
  • Erektio-ongelmat
  • Voimakas nikotiiniriippuvuus

Nuuskassa on jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakassa

Etenkin Suomessa suosittujen, erittäin vahvojen nuuskamerkkien nikotiinipitoisuus on suorastaan naurettavan suuri. Nuuskan sisältämä nikotiini voi olla jopa 42 milligrammaa grammassa. Kun tiedetään kuinka vaikeaa tupakoinnin lopettaminen on, ajatelkaa kuinka helposti nuuskan käyttäjä, joka käyttää 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakoitsija, pääsee eroon nuuskasta?

Miksi nuuskaaminen on niin suosittua?

Vaikka nuuskaaminen aiheuttaa valtavan määrän vakavia terveyshaittoja, nuuskan käyttämisen suosio on korkeammalla kuin koskaan. Kieltolait eivät toimi ja nuuskaa salakuljetetaan Suomeen ennätysmääriä joka vuosi, pimeät markkinat kukoistavat viranomaisten silmien alla.

Mielikuvat ovat positiivisia ja houkuttelevia

Nuuskasta on luotu turhan positiivinen mielikuva. Nuuskaamista pidetään ”coolina” ja etenkin nuorison keskuudessa sosiaalinen paine nuuskan kokeiluun voi olla todella suuri.

Haittoja vähätellään tai niitä ei tunneta

Nuuskan aiheuttamista terveyshaitoista puhutaan todella vähän, verrattuna tupakoinnin haitoista paasaamiseen. Nuuskaaminen voi olla haitoista tietämättömien vanhempien mielestä hyväksyttävää; ajatellaan että nuori voi käyttää nuuskaa, pääasia on ettei nuori ala tupakoimaan. Mikäli nuuskan haitoista ja terveyteen vaikuttavista myrkyistä puhuttaisiin tupakan tapaan, olisivat nämäkin paremmin tiedossa sekä nuorilla että heidän vanhemmillaan.

Laittomuus ei estä mitään

Nuuskaa saa tuoda maahan ainoastaan omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Nuuskan myynti, luovuttaminen, välittäminen ja ostaminen on Suomessa laitonta, ja lisäksi myös nuuskan hallussapito alle 18-vuotiaana on rikos. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lähes kaikki nuorten käyttämä nuuska on hankittu laittomasti. On kuitenkin hyvin harvinaista, että nuuskan käyttämisestä tai välittämisestä tulee varsinaisia seuraamuksia. Nuuskakauppa käy sosiaalisessa mediassa suoraan viranomaisten silmien alla.

Hankkiminen koetaan helpoksi

Nuuskan myynti sosiaalisessa mediassa on yleistä ja kyselyiden mukaan nuoret kokevat nuuskan hankkimisen olevan helppoa. Nuuska ostetaan joko sosiaalisesta mediasta, katukaupasta tai kavereiden kautta. Nuuskaa myös haetaan suoraan Haaparannasta.

Käyttö on huomaamattomampaa kuin tupakointi

Nuuskan käytön voi ”piilotella” huomattavasti helpommin kuin tupakoimisen. Koronapandemian aikana maskin alla on voinut käyttää nuuskaa täysin muiden huomaamatta, ja ilman maskiakin nuuskaaminen on huomattavasti helpompi tapa käyttää nikotiinia piilossa kuin tupakointi.

Nuorisolle markkinoidaan

Nuuskaa vilisee nuorten suosimien artistien ja somevaikuttajien videoissa ja julkaisuissa. Vaikka tupakkatuotteiden mainonta on kiellettyä, ja ollut sitä jo 1970-luvun lopulta lähtien, on juuri esimerkiksi nuuskan ympärille muodostunut suoranainen fanikulttuuri artistien ja somepersoonien johdolla. Suurinta näkyvyyttä nauttii suomalaisten suosikkinuuska Odens Cold Dry eli Denssi.

Odens Cold Dry nuuskan haitat
Odens Cold Dry nuuskaa salakuljetetaan Suomeen tonneittain

Nuuskan haitat näkyvät

Nuuskan käyttö aiheuttaa myös monia kosmeettisia haittoja. Hampaiden värjääntyminen, ikenien ja suun limakalvojen muutokset, pahanhajuinen hengitys ja jopa hampaiden irtoamiseen johtava hampaiden kiinnityskudosten sairaudet. Nämä ovat hyvin tyypillisiä vaikutuksia joita nuuska aiheuttaa.

Nuuskan käyttö yleistä urheilupiireissä

Urheilijoiden, ja etenkin nuorten urheilijoiden, tupakointi ja nuuskan käyttö on noussut otsikoihin säännöllisin väliajoin. Jääkiekko-, salibandy- ja jalkapallopiireissä nuuskaamista pidetään enemmän sääntönä kuin poikkeuksena, eikä kuntosalilla nuuska huulessa treenaavat atleetitkaan ole erityisen poikkeuksellinen näky.

Ei pelkästään Suomen ongelma

Kun jalkapallotähti Jamie Vardy oli matkalla Englannin aamuharjoituksiin vuoden 2016 EM-kisoissa, käsisään energiajuomaa ja purkillinen nuuskaa, brittimedia villiintyi nostamaan asiasta nuuskankäryisen skandaalin. Supertähti Vardy ei ujostellut nuuskan käyttöään, vaan kertoi täysin avoimesti nuuskaamisestaan ja piti sitä täysin normaalina.

Daily Mail alkoi tutkimaan asiaa pintaa syvemmältä, ja äkkiä selvisikin ettei kyseessä suinkaan ollut yhden miehen tapa rentoutua. Lehden tekemästä reportaasista selvisi, että nuuska suorastaan tulvii jalkapalloon. Jotkut valioliigan suurseurat määräsivät nuuskan käyttämisestä jopa 10 000 punnan sakkoja pelaajilleen.

Tumppaa röökit ja laita pussit suuhun
Vältä nuuskan haitat nikotiinipusseilla!

Nuuskalla tuloksia?

Nikotiinin fyysistä suorituskykyä parantavasta vaikutuksesta tulisi löytyä fysiologinen perusta. Nikotiini toki lisää katekoliamiinien, kuten dopamiinin ja adrenaliinin, määrää elimistössä. Adrenaliini parantaa lihasvoiman ja -työn säätelyä vastusharjoittelussa ja dopamiini lisää lihasten voimantuottoa. Katekoliamiinien vapautumisen lisääntymistä onkin ehdotettu fysiologiseksi mekanismiksi suorituskyvyn parantumiselle, mutta laajan tutkimuksen mukaan nikotiinin ergogeenisestä vaikutuksesta ei ole näyttöä.

Nikotiinin käytöstä kilpaurheilussa on käyty keskustelua Maailman antidopingjärjestö WADA:ssa vuodesta 2012 saakka. WADA on pohtinut nikotiinin vaikutuksia fyysiseen suoritukseen ja tullut siihen tulokseen, ettei se paranna kilpasuoritusta, ja näin nikotiini ei ole päätynyt kiellettyjen aineiden listalle. Laajan katsauksen mukaan osa nikotiinin fysiologisista vaikutuksista voisi teoriassa olla urheilusuorituksen kannalta myönteisiä, mutta vain yhdessä 28 tutkimuksesta on osoitettu vähäistä suorituskyvyn paranemista (reisilihasten voimantuotto ja kestävyys).

Tulosten parantamisen sijaan useat urheilijat perustelevatkin nikotiinin käyttöä esimerkiksi sen rentouttavalla vaikutuksella, suun kuivumisen estämisellä, painonhallinnalla ja keskittymisen ja huomiokyvyn parantamisella. Tupakkatuotteita käytetään harjoituksissa ja kilpasuoritusten aikana sekä niiden jälkeen tehostamaan endorfiinien vaikutusta. Suomessa urheilu-uran aikana yleisimmin käytetty tuote on nuuska.

Tutkimukset vähäisiä

Huolimatta siitä, että yllättävän suuri osa urheilijoista käyttää säännöllisesti nikotiinituotteita, niiden vaikutuksia itse suoritukseen, siitä palautumiseen ja urheilijan vammoihin sekä yleiseen terveydentilaan on tutkittu vain vähän ja olemattoman pienillä aineistoilla. Tutkimuksissa on ollut mukana lähes ainoastaan miehiä, eikä nikotiinin käyttötapoja ole eroteltu toisistaan, joka onkin varmasti eniten vääristymää tuova seikka. Kuitenkin paljon haitallisia aineita sisältävän nuuskan käytön lopettamisen jälkeen, yleisen rasituksen siedon on havaittu paranevan.

Suun terveyden merkitys urheilijalle

Nuuskan haitat näkyvät suussa
Nuuskan haitat iskevät suun terveyteen

Suun terveyden ja urheilusuorituksen välistä yhteyttä on tutkittu ihmeellisen vähän. Urheilijan arkeen kuuluvat happamat urheilujuomat ja kovan harjoittelun seurauksena myös suun kuivuminen. Kilpaurheilijan olisi ehdottomasti syytä pitää normaaliakin tarkempaa huolta suun terveydestä.

Tupakan haitat suun terveydelle ovat varmasti jokaisen tiedossa. Yleisesti urheilupiireissä ”terveellisempänä” ja hyväksytympänä pidetty nuuska on kuitenkin myös erittäin haitallista suun terveyden näkökulmasta.

Nuuska on luokiteltu karsinogeeniseksi ja tutkimuksissa siitä on löydetty 28 syöpävaarallista ainetta. Nuuskan käyttäminen alkaa näkymään suussa ensimmäiseksi pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytymisenä ja kulumisena sekä limakalvojen paksuuntumisena. Käytön jatkuessa seuraavat merkit saattavat olla esimerkiksi ientulehdukset, hampaiden kiinnityskudosten sairaudet ja hampaiden reikiintyminen. Nuuskan käytöllä on myös havaittu olevan yhteyksiä suuontelon ja nielun syöpiin.

Haittojen vähentäminen – nuuskan haitat vähemmäksi

Nuuskaamisen ja muiden tupakkatuotteiden käyttämisen haitat ovat kiistattomia ja vakavia. Tupakan haittojen vähentäminen, THR (Tobacco Harm Reduction), on kansanterveydellinen strategia tupakkatuotteiden käyttöön liittyvien terveysriskien vähentämiseksi. Tupakointi on yksi suurimpia kuolemaan johtavien sairauksien aiheuttajia maailmassa.

”Ihmiset tupakoivat nikotiinia, mutta kuolevat tervaan”

Tällä lauseella professori Michael Russel synnytti tupakan haittojen vähentämisen käsitteen vuonna 1976. Professori esitti, että tervan määrä suhteessa nikotiinin määrään, olisi reitti turvallisempaan tupakointiin. Tämän jälkeen tupakoinnin haittojen onkin todistettu johtuvan lähes ainoastaan tupakan palamisessa vapautuvista myrkyistä. Tämän vuoksi ei-poltettavat tupakkatuotteet ovat vähemmän haitallisia kuin poltettava tupakka, mutta tupakkaa sisältävät tuotteet kuten nuuska, ovat siltikin huomattavasti haitallisempia kuin täysin tupakattomat nikotiinituotteet.

Nuuskan haitat pois

Nuuskan haitat johtuvat nuuskan sisältämistä myrkyllisistä aineista. Nuuska voi aiheuttaa syöpää, sillä se sisältää lähes 30 eri karsinogeenia, eli syöpää aiheuttavaa ainetta. Nuuska valmistetaan tupakkakasvista ja nuuskasta on löydetty muun muassa tupakkakasvin viljelyssä käytettyjä tuholaismyrkkyjä. Nuuskaaminen aiheuttaa syöpäriskin lisäksi myös paljon muita, osin lievempiä ja osin vakavampia haittoja, joista suurimmassa roolissa on suun terveydelle aiheutuvat haitat.

Nuuska vs nikotiinipussit – missä ero?

Suurin ero verratessa nuuskaa ja nikotiinipusseja löytyy nimenomaan nikotiinipussien sataprosenttisesta tupakattomuudesta. Nikotiinipussit sisältävät ainoastaan puhtainta mahdollista, lääkeainelaatuista nikotiinia, sekä täyteaineena toimivia luontaisia kuituja, sekä maku- ja makeutusaineita. Tyypillisesti nikotiinipussien täytteenä toimii esimerkiksi männyn tai eukalyptuspuun kuitu. Makeutusaineena voi toimia esimerkiksi ksylitoli, mainittakoon että Suomessa kaupoissa ja kioskeissa myytävät Zonnic annospussit ovat makeutettu aspartaamilla, joka on terveysvaikutuksiltaan yksi kiistellyimmistä makeutusaineista.

Siinä missä nuuskaaminen värjää hampaat ja aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, nikotiinipussien käyttäminen ei aiheuta tätäkään vaivaa. Nikotiinipussit ovat täysin valkoisia ja jopa raikastavat hengitystä freshien makujensa ansiosta.

Nuuskassa nikotiinipitoisuus on nuuskamerkistä riippuen noin 8 – 40 milligrammaa, ja Suomen suosituimmat nuuskamerkit ovat juuri niitä kaikkein vahvimpia. Näiden nuuskaaminen aiheuttaa erittäin korkean nikotiinitoleranssin ja nikotiiniriippuvuudesta voi tulla hyvinkin vahva.

Suomen suosituimmat nikotiinipussit sisältävät nikotiinia ainoastaan 4 mg, vaikka vahvat nikotiinipussit ovat myös vapautuneet vapaaseen myyntiin 4.4.2023.

Kokeile itse ja vaikutu!

Nikotiinipussien kokeileminen nuuskaamisen sijaan on helppoa! Valikoimastamme löydät kaikki suosituimmat nikotiinipussit ja tilaaminen verkkokaupastamme on helppoa, nopeaa ja ennen kaikkea täysin laillista. Kaikki tuotteemme ovat täysin laillisia tilata Suomeen ja noudatamme tullin ohjeistuksia säntillisesti. Verkkokauppamme tuotteissa ei ole tilausmäärärajoituksia.

Toimitamme tilauksesi smartpostilla lähimpään postin noutopisteeseen muutamassa päivässä tilauksestasi.

Mikäli sinulla on jotain kysyttävää tuotteistamme, tupakoinnin tai nuuskan käyttämisen lopettamisesta tai muista nikotiinikorvaushoitotuotteista, suomenkielinen ja ammattitaitoinen asiakaspalvelumme on aina valmiina auttamaan!

Varasto loppu
(103) 4,49
(224) 5,90 3,49
Varasto loppu
(67) 3,50
Varasto loppu
(60) 5,90
Tämä kirjoitus julkaistiin kategoriassa Nuuska. Lisää artikkeli kirjanmerkkeihin tästä.

Yksi kommentti artikkelissa “Nuuskaaja – tiedätkö nuuskan haitat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *