Nuuskaa salakuljettaneille tuomioita

Nuuska on salakuljettajille iso bisnes

Ruotsista nuuskaa salakuljettanut mieskolmikko tuomittiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa ehdollisiin vankeustuomioihin. Syyttäjä vaati päätekijälle kahden vuoden ehdotonta vankeutta, mutta käräjäoikeus katsoi ehdollisen tuomion riittävän myös päätekijänä toiminteelle miehelle.

Miehet salakuljettivat vuoden 2018 aikana yhteensä 530 kiloa nuuskaa. Useissa erissä salakuljetettu nuuska tuotiin Haaparannasta Tornion kautta Suomeen. Salakuljetuksen päätekijä, lappeenrantalainen mies, tilasi nuuskat kahdelta salakuljetukseen osallistuneelta mieheltä ja möi suurimman osan nuuskasta eteenpäin.

Päätekijä tuomittiin vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen salakuljetuksesta ja törkeästä petoksesta. Toinen salakuljetukseen osallistunut mies taas tuomittiin samoista rikoksista vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Kolmas salakuljetuksessa mukana ollut mies selvisi hieman lyhemmällä, kymmenen kuukauden ehdollisella vankeustuomiolla.

Nuuskan säilyttämisessä ja myynnissä mukana olleista henkilöistä neljä tuomittiin sakkoihin ja yhden syytteet hylättiin kokonaan.

Taloudellista hyötyä

Suomen verottajan tekemien laskelmien mukaan mieskolmikko on nuuskaa salakuljettamalla välttänyt lähes 200 000 euron tupakka- ja valmisteverot ja lisäksi saanut laittoman nuuskan myynnistä noin 50 000 euron tulot, jotka tulevat korvattavaksi valtiolle.

Nuuskan tuonti on valtava bisnes

Tullin tiedotteen mukaan vuosi 2020 on vahvistanut aiempien vuosien havaintoja siitä, että nuuskan myynti ja salakuljetus on ammattimaistunut Suomessa. Vuonna 2020 Suomen Tulli takavarikoi nuuskaa yhteensä 7011 kiloa, mikä on noin 2000 kiloa enemmän kuin vuonna 2019 ja ennätysmäärä kautta aikojen.

Isoimmat nuuskalastit salakuljetettiin Suomen laittomille nuuskamarkkinoille pääasiallisesti Pohjois-Ruotsista maarajan yli, mutta takavarikkoja on tehty myöskin laivaliikenteestä. Oletettavasti nuuskaa liikkuu niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Kun otetaan huomioon vuoden 2020 olleen hyvin poikkeuksellinen koronapandemian vuosi matkustusrajoituksineen ja laivaliikenteen keskeytymisineen, on lukemat todella rajut, eikä tuon kaltaisia ennätyksiä olettaisi rikottavan matkustamisen vähennyttyä. Takavarikoitujen nuuskien lisäksi on aivan täysi mahdottomuus arvioida, kuinka paljon nuuskaa Haaparannasta valuu tullin valvonnan ohi.

Nuuskaa Facebookista?

Yle uutisoi jo vuonna 2018 laittoman nuuskan tuonnin olevan Suomessa 50 miljoonan euron hämäräbisnes. Yle sai haastateltavakseen nimellä Matias esiintyneen ruotsinkielisen opiskelijan, joka kertoo salakuljettavansa nuuskaa Ruotsista ja myyvänsä sitä lähinnä pääkaupunkiseudulla Facebookin kautta. Tuolloin noin 20-vuotias Matias kertoi myyneensä nuuskaa noin viiden kuukauden ajan, ja tienaavansa nuuskan myynnillä 200 euroa kuussa.

Matiaksenkin harrastamat, pienimuotoiset nuuskabisnekset ovatkin osa laajamittaista, ja osin ammattimaista, laitonta nuuskarallia, joka pyörii täysin avoimesti ja viranomaisten silmien alla sosiaalisessa mediassa, urheiluseuroissa ja jopa kouluissa. Nuuskan löytäminen Facebookista on helppoa ja siellä Matiaksen kaltaiset myyjät myyvät sitä niin avoimissa kuin suljetuissakin ryhmissä. Tuolloin Suomen Tulli arvioi laittoman nuuskakaupan olevan vuodessa noin 50 miljoonan euron bisnes. Kun Tullin haaviin jääneet salakuljetetut nuuskamäärät ovat vain kasvaneet tuosta, nuuskakaupassa liikkuvat rahamäärätkään tuskin ovat olleet pienenemään päin.

Nuuskaa voi tuoda laillisestikin

Vaikka nuuskan myynti, välittäminen ja ostaminenkin on Suomessa laitonta, voi sitä kuitenkin tuoda Suomeen myös laillisesti. Nuuskaa voi tuoda täysin lakipykälien mukaan matkustajatuontina Suomeen enintään yhden kilon vuorokauden aikana. Nuuska täytyy tulla omaan henkilökohtaiseen käyttöön, eikä sitä saa myydä tai edes lahjoittaa kenellekään toiselle. Nuuskan tilaaminen netistä taas on täysin kiellettyä. Nuuskakairan tukku Haaparannassa, josta nuuskaa Suomeen tyypillisesti haetaan, onkin varmasti tuttu matkakohde hyvin monelle Suomalaiselle nuuskan käyttäjälle.

Nikotiininuuskan tuonti Suomeen

Nikotiininuuskan tuonti Suomeen vapautui 4.4.2024 Fimean kumottua nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi. Tällä hetkellä Tulli ei enää valvo nikotiinipussien maahantuontia, eikä niihin kohdistu mitään rajoituksia tuontimäärien tai nikotiinivahvuuksien osalta.

Ennen Fimean uutta tulkintaa nikotiininuuskan tuonti Suomeen herättikin melkoisesti hilpeyttä, sillä siinä missä nuuskaa sai tuoda täysin laillisesti kilon vuorokaudessa, riippumatta tupakkanuuskan nikotiinivahvuudesta, yli 4 mg vahvuisen nikotiinipussin maahantuonti oli aina rikos.

Kyllä, luit oikein. Ennen 4.4.2024 tullutta muutosta saatoit siis hakea esimerkiksi Haaparannasta täysin laillisesti kilon kaikkein vahvinta tupakkaa sisältävää nuuskaa, kuten esimerkiksi Odens nuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on 22 mg/g. Jos taas olisit halunnut ostaa vaikkapa melko suosittua Zyn Strong tupakatonta nikotiininuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on lähes puolet pienempi kuin Odens nuuskassa, 12 mg/g, mutta Zyn nuuska ei sisällä lainkaan tupakkaa, sen tuominen Suomeen olikin laitonta.

Syy tähän hieman kyseenalaiselta kuulostavaan maahantuontirajoitukseen johtui siitä, että koska nikotiininuuska oli siis tupakaton nuuska, ei sen maahantuontiin sovellettu tupakkalakia, vaan lääkelakia. Näin ollen lääkelaki rajoitti yli neljän milligramman vahvuisten nikotiininuuskien maahantuonnin siten, että tuontiin tarvittaisiin lääkeresepti.

Tämän vuoksi nikotiininuuskan tuonnissa täytyikin aikaisemmin olla erityisen tarkkana, ettei Ruotsin reissulta jää edes vahingossa taskun pohjalle vahvempaa nikotiininuuskaa. Liian vahvan nikotiininuuskan tuonnissa syyllistyi automaattisesti lääkerikkomukseen tai jopa lääkerikokseen, jonka seuraukset saattoivat olla todella ikävät ja vaikuttaa moneen asiaan tulevaisuudessa.

Nyt nikotiininuuskan tuontia ei siis enää koske kyseiset lääkelain alaiset rajoitukset, vaan nikotiinipusseja voi tuoda täysin vapaasti Suomeen.

Nikotiininuuskaa netistä

Fimean 4.4.2024 tekemän tulkintamuutoksen jälkeen nikotiinipussien tilaaminen netistä on myös vapautunut koskemaan myös vahvoja nikotiinipusseja. Kaikki lääkeaineiden määrärajoitukset ovat myöskin poistuneet, joten nyt voit tilata niin vahvaa nikotiininuuskaa kuin haluat ja juuri sen määrän mitä tarvitset. Silti on tärkeää valita kotimainen, luotettava ja turvallinen verkkokauppa nikotiininuuskan tilaamista varten. Nikotiinipussit.com on alan markkinajohtaja ja huolehtii aina siitä, että asiakkaamme saavat parhaita mahdollisia tuotteita ja parasta mahdollista palvelua!

Nuuskaa vai nikotiininuuskaa? Tottakai nikotiininuuskaa!
ICE Freeze Reaper uutuus

Tutustu valikoimaamme ja mikäli sinulle herää kysymyksiä nikotiininuuskaan liittyen, markkinoiden asiantuntevin ja nopein asiakaspalvelumme on vastaamassa kysymyksiisi. Vaikka nikotiinipussit eivät olekaan lääke eikä nikotiinikorvaushoitotuote tupakoinnin lopettamiseen, löydät myös paljon tietoa ja artikkeleita erilaisista nikotiinikorvaushoitotuotteista blogistamme.

Tämä kirjoitus julkaistiin kategoriassa Nuuska. Lisää artikkeli kirjanmerkkeihin tästä.

Yksi kommentti artikkelissa “Nuuskaa salakuljettaneille tuomioita

  1. Pingback: Ettan arvostelu - Nikotiininuuskan arvostelut netissä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *